MMM.. co za rozkosz.. Tak, zdecydowanie to chyba najlepsza pieczeń
jaką kiedykolwiek robiłam. Pieczeń
rzymską robię często przy okazji naszych
rodzinnych spotkań, bo już utarło się, że bez pieczeni ani rusz. Przez lata,
metodą prób i błędów, udało mi się mam nadzieję stworzyć w miarę apetyczne
danie. Jeżeli chodzi o pieczeń to nigdy nie korzystałam z żadnych przepisów. Polecam,
bo naprawdę jest dobra :-)
Składniki na pieczeń:
1 kg karkówki lub innego mięsa wieprzowego w miarę chudego
2 jajka
2 bułki
2 łyżki majeranku
Sól
4 listki świeżej bazylii
Pieprz
2 ziarnka ziela angielskiego
2 cebule
Bułka tarta
Dodatkowo farsz pieczarkowy *
Składniki na
pieczarki w śmietanie
1 kg pokrojonych pieczarek
3 drobno pokrojone cebule
sól
pieprz
3 listki świeżej bazylii
500 ml śmietany kremówki 30 %
Sposób wykonania:
Bułki moczymy w wodzie a następnie dobrze odsączamy z wody. Dwie cebule kroimy drobno i smażymy na oleju
do momentu aż się zeszklą.
Mięso wraz z bułkami mielimy dwukrotnie , dodajemy suszony majeranek, drobno pokrojone listki bazylii, usmażoną
cebulkę, zmielone ziele angielskie, sól i pieprz do smaku i na końcu dwa jajka. Wszystko dokładnie
mieszamy.
Przygotowujemy jednocześnie farsz pieczarkowy i pieczarki w
śmietanie:
Pieczarki umyć, pokroić ( nie za drobno ). Cebule pokroić w
kostkę. Dodać sól, pieprz, pokrojoną drobno świeżą bazylię Całość dusić ok 25 – 30 minut na patelni z mała ilością oleju pod
przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Po ok 30 minutach zdjąć przykrycie z patelni i na małym ogniu smażyć całość
jeszcze ok 10 minut ( ze smażeniem nie należy przesadzać, powinien jeszcze
zostać sos)
Z podsmażonych pieczarek odjąć ¼ część na farsz a do pozostałej ilości wlać
śmietanę kremówkę i całość dusić jeszcze na małym ogniu na patelni ok 15 minut
od czasu do czasu mieszając.
Mięso mielone podzielić na dwie części, na jedną wyłożyć
farsz pieczarkowy i przykryć drugą częścią. Uformować klops, lekko skropić
olejem i posypać bułką tartą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką wypełnionego 1/3 szklanki oleju. ( ja dałam trochę więcej oleju)
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę 40 minut w
temperaturze 180 stopni C.
Podawać na gorąco z dodatkiem pieczarek w śmietanie.
* Farsz uzyskamy z odłożenia ¼ części zasmażonych pieczarek
wraz z cebulką i przyprawami w trakcie
przyrządzania pieczarek w śmietanie.
Smacznego :-)
O matko, jak to pachnie przez ekran!
OdpowiedzUsuńTy gotujesz właśnie tak domowo, pod smak mojej Hurmy i Czeredy, ten sosik, mmmm...