niedziela, 27 stycznia 2013

Pączki luksusowe

Wspaniałe, delikatne i bardzo wciągające. Polecam :-) Ilość żółtek powoduje niesamowitą miękkość i delikatność, warto więc się pokusić o ich zrobienie.
Przepis wzięłam od Dorotus

Z podanego przepisu wyszło mi ok 45 pączków.

Składniki:
800 g mąki pszennej
100 g roztopionego masła
8 żółtek
trochę mniej niż ½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
50 g świeżych drożdży lub 25 g drożdży suszonych
1,5 szklanki letniego mleka ( 375 ml)
¼ łyżeczki soli
2 łyżki rumu lub spirytusu

Dodatkowo
cukier puder do oprószenia
olej lub smalec do smażenia pączków
konfitura lub dżem do nadzienia

Sposób wykonania:
Jeżeli mamy świeże drożdże to należy najpierw zrobić rozczyn dodając pokruszone drożdże do ciepłego ciepłego mleka z odrobiną cukru i mąki.

Mąkę przesiać, dodać drożdże lub zaczyn, mleko, sól, cukier, cukier waniliowy, żółtka, rum i na koniec rozpuszczone i schłodzone masło.

Ciasto zagniatać kilka minut do momentu aż będzie gładkie i jednolite, można za pomocą miksera. Ja wyrobiłam ciasto za pomocą maszyny do chleba nastawiając program do samego wyrabiania ciasta.

Z wyrobionego ciasta uformować kulę i włożyć do głębokiego naczynia podsypanego mąką. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 -4 części i każdą rozwałkować podsypując mąką na placek o grubości 1- 1,5 cm. Szklanką o średnicy ok 6 cm wykrawać krążki a następnie pozostawić je jeszcze do napuszenia się ( należy uważać, żeby ciasto nie było przerośnięte ).

Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, po wyjęciu układać na papierowych ręcznikach żeby tłuszcz się wchłonął, po wystygnięciu nadziać pączki konfiturą.
Można polukrować lub posypać cukrem pudrem tak jak ja to zrobiłam.
Smacznego :-)


4 komentarze:

  1. ładny ten luksus i wygląda na smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pyyyysznie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Boże, pamiętam te czasy, kiedy i ja piekłam pączki... A teraz nawet pomyśleć nie mogę, że niedługo ludzie się będą nimi delektować, a JA NIE MOGĘ!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie pogniewałabym sie jakby mi ktoś przyniósł teraz takiego luksusowego pączusia! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)