poniedziałek, 28 stycznia 2013

Placek drożdżowy - wykorzystanie dużej ilości białek

Jeżeli nie wiecie co zrobić z nadmiarem białek, to polecam ten placek drożdżowy. Ciasto bardzo ładnie wyrasta i jest naprawdę smaczne, może troszkę za mało dałam owoców, ale następnym razem ( bo na pewno do niego wrócę) dam dwa razy tyle.

Przepis znalazłam na jednej z wyciętych kartek z gazet. Zaciekawił mnie sposób zrobienia ciasta, jednak w razie czego gdyby mi nie wyrosło postanowiłam owoce ułożyć po wyrośnięciu ciasta.


Składniki na dużą blachę:
750 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suszonych
niecała szklanka białek – ( z 6 – 7 jajek)
1 szklanka ciepłego mleka
¾ szklanki cukru
1 cukier waniowy 16 g
½ szklanki oleju
szczypta soli

dodatkowo:
600 – 700 g świeżych lub mrożonych owoców, dałam mrożone śliwki i porzeczki ( nie ma potrzeby rozmrażania)
100 g płatków migdałowych
tłuszcz to wysmarowania blachy i bułka tarta do posypania.


Sposób wykonania:
Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je rozkruszyć, połowę ciepłego mleka 2 łyżki cukru i odrobinę mąki i odstawić na kilkanaście minut do momentu aż drożdże ruszą.

Mąkę przesiać, jeżeli mamy drożdże suszone to należy ją wymieszać z drożdżami, jeżeli świeże należy dodać do mąki gotowy zaczyn, mleko, cukier, cukier waniliowy, olej i dokładnie zagnieść jednolite gładkie ciasto.

Białka ubić na sztywną pianę połączyć z zagniecionym ciastem drożdżowym i dalej wyrabiać już za pomocą miksera bo początkowo zrobi się dość rzadkie, ale z upływem czasu po około 5 minutach będzie miało odpowiednią konsystencję.

Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy, przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

Przed włożeniem do piekarnika ułożyć na cieście owoce i posypać migdałami.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis..a drożdżówka wygląda pysznie..

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    przepraszam za zaległości w zaglądaniu do Ciebie!
    Ale już jestem patrzę co u Ciebie...i widzę ładny placuszek :) i w dodatku narobiłaś mi ochoty na porzeczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na zdjęciu placek jest bardzo puszysty. Do takiego ciasta to nawet nie potrzeba dużo owoców. I mam wrażenie, ze nie jest bardzo słodki, więc mnie by smakował :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny...wygląda na rozpływający się w ustach

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)