środa, 30 stycznia 2013

Pierogi z mięsem

Już tak dawno nie robiłam pierogów, że musiałam zajrzeć do swojego poprzedniego przepisu, żeby sobie przypomnieć jak się je robi. Przepis wzięłam z pierogów ze szpinakiem i serem feta, wtedy  ciasto wyszło pyszne, więc postanowiłam zrobić z tym ciastem pierogi z mięsem.

Pierogi wyszły tak delikatne, że zniknęły od razu. Polecam, naprawdę są pyszne :-)
Przepis na ok 50 pierogów

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
¾ szklanki wrzącej wody
¼ szklanki zimnej wody

Składniki na farsz:
800 g mięsa wieprzowego ( biodrówka, karkówka)

sól, pieprz, majeranek,
2 listki laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
pokrojona drobno świeża bazylia
3 marchewki
1 pietruszka
1 kostka rosołowa
1/2 kg cebuli
olej

Przygotowanie ciasta na pierogi:Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody i ponownie wszystko wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut.

Gdy mąka z wodą trochę po leżakuje, dodać do niej 1 jajko i wszystko bardzo dokładnie wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Jeżeli ciasto będzie już gładkie i jednolite, należy je ponownie pozostawić pod przykryciem 30 minut.

Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką.
Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę  farszu a następnie skleić ze sobą brzegi i lekko zawinąć.

Sposób wykonania farszu mięsnego
Mięso ugotować w takiej ilości wody aby było w całości za nużone we wrzątku, dodać marchew, pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i całość gotować pod przykryciem 1 godzinę 20 minut.


Cebulę drobno pokroić i dusić pod przykryciem do momentu aż się zeszkli.

Ugotowane mięso wystudzić, a następnie zmielić dwukrotnie wraz z warzywami.  Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli z odrobiną oleju ze smażenia, przyprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem i wszystko dokładnie wymieszać.

Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się i osoloną wodę.
Gotować po wypłynięciu gotować 3 minuty,. Podawać na gorąco z duszoną cebulką.
Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. mmmm...pierożki..jak ja za wami tęsknię :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowało mnie ciasto na pierożki, a raczej sposób jego wykonania. Przy najbliższej okazji muszę wypróbować.
    A pierożki bardzo smakowicie się prezentują.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgłodniałam przed snem :)
    Na szczęście, jutro u nas
    też będą pierogi :))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, pierożki z mięsem! Ostatnio na kliku blogach się z nimi zetknęłam, ja robię z wołowiny z rosołu. Ale Twoje chyba też przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pierogi zawsze i wszędzie!!! uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. ale mi narobiłaś smaczka na pierożki domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierożki z mięsem... Mniam, mniam. Za takie dam się cienko pokroic w plasterki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)