Nigdy
nie lubiłam szpinaku, zawsze kojarzył mi się z przymuszaniem mnie
w przedszkolu gdy byłam mała, do jego zjedzenia. Miało to swój
oddźwięk w późniejszych latach, gdzie wielokrotnie proponowano mi
zjedzenie szpinaku, jednak moje próby kończyły się tylko
początkowo na próbowaniu, później już nawet nie brałam się za
próbowanie. Nie pomyślałabym, że przyjdzie taki moment, że
polubię szpinak, a właśnie tak się stało.
Obiecałam,
tym co lubią, że zrobię pierogi ze szpinakiem, więc musiałam
słowa dotrzymać. Gdy nałożyłam ugotowane pierogi na talerz,
dodałam cebulki, to poczułam się taka głodna, że nie mogłam się
opanować, żeby nie zjeść.. Najpierw zniknął jeden.. drugi i
kolejne.. Musiałam się przyznać sama przed sobą, że wyszły
wspaniałe.
Z
podanego przepisu wyszło mi ok 50 pierogów. Polecam nawet tym co
nie lubią szpinaku :-)
Przepis
wzięłam z tej strony.
Składniki
na ciasto :
3
szklanki mąki pszennej
1
jajko
¾
szklanki wrzącej wody
¼
szklanki zimnej wody
Składniki
na farsz:
500
g szpinaku
250
g sera feta
1 jajko
1
cebula
4
ząbki czosnku
olej
natka
pietruszki
sól,
pieprz
gałka
muszkatołowa
Dodatkowo:
2
cebule
olej
odrobina
pieprzu i soli
Przygotowanie
ciasta na pierogi:
Mąkę
przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko
łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody i ponownie wszystko
wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut.
Gdy
mąka z wodą trochę po leżakuje, dodać do niej 1 jajko i wszystko
bardzo dokładnie wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodziło
od ręki.
Jeżeli
ciasto będzie już gładkie i jednolite, należy je ponownie
pozostawić pod przykryciem 30 minut.
Gdy
ciasto będzie sobie leżakowało, należy zrobić farsz ze szpinaku.
Jeżeli mamy szpinak mrożony to należy go odpowiednio wcześniej
rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć. Jeżeli natomiast mamy
szpinak świeży to należy go tylko umyć i drobno pokroić.
Cebulę
obrać i bardzo drobno pokroić, czosnek przepuścić przez praskę.
Cebulę wraz z czosnkiem podsmażyć z dodatkiem małej ilości oleju
do momentu aż cebula się zeszkli. Gdy cebula będzie już usmażona
należy dodać drobno pokrojony szpinak i wszystko jeszcze trochę
podsmażyć.
Podsmażony
szpinak zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać do niego pokruszony ser
feta i jajko. Całość dokładnie wymieszać, doprawić na ostro.
( nie obawiajcie się, że poprzez ser feta będzie farsz słony...
mi też się tak wydawało, przekonałam się , że powinnam była
nieco więcej dać soli i innych przypraw ).
Gotowe
ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część
rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką na placki.
Wykrawać
szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę
szpinakowego farszu a następnie skleić ze sobą brzegi i lekko
zawinąć.
Do
garnka nalać wodę, posolić i zagotować. Wrzucać na gotującą
się wodę pierogi i gotować 3 minuty od czasu aż wypłyną.
Po
tym czasie wyjąć, odcedzić wodę.
Przygotować
cebulę:
Obrać
i pokroić drobno a następnie dodać odrobinę soli i pieprzu. Dusić
na patelni do momentu aż będzie dobrze zeszklona.
Usmażoną
cebulkę wyłożyć na gorące pierogi.
Smacznego
:-)
świetne połaczenie smakó, choc szpinak nie dla mnie
OdpowiedzUsuńJa też szpinaku nie lubię, a jednak.. kiedyś przychodzi taki czas, że można i szpinak polubić :-)
Usuńuwielbiam takie pierożki!
OdpowiedzUsuńJa od dzisiaj tez :-)
UsuńGrazynko teraz to trafilas!uwielbiam polaczenie sera feta ze szpinakiem a na pierogi to mam ochote od dawna...och i moj synus sie ucieszy:))) ale pomysl super!!
OdpowiedzUsuńCieszę się Ewuniu, że mój przepis Ci się przyda :-)
UsuńWidzę odmianę po tych słodkościach.Po tym Twoim serniku z malinami jeszcze czuję jego smak.Pierogi fajne.
OdpowiedzUsuńDzięki Krzysiu. A co do sernika bez sera spróbuj wersję czekoladową ;-)
UsuńW przepisie na ciasto omyłkowo? podano 2 jajka. Mam wątpliwości co do składników samego ciasta, dodatek wody?, czy nie jest przypadkiem za twarde po ugotowaniu?
OdpowiedzUsuńPrzez pomyłkę podałam dwa razy jajka, ale już usunęłam. Reszta składników jest w sam raz na pyszne ciasto pierogowe. :-)
UsuńSzpinak i feta to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńNominowałam twój blog do Liebster Blog Award. Szczegóły tutaj:
http://zjedzzesmakiem.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
Dziękuję bardzo za wyróżnienie, jednak nie bardzo na razie mam czas :-)
UsuńTe jajka do farszu mają być surowe, czy gotowane? Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
OdpowiedzUsuń