.

.

niedziela, 11 listopada 2012

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Nigdy nie lubiłam szpinaku, zawsze kojarzył mi się z przymuszaniem mnie w przedszkolu gdy byłam mała, do jego zjedzenia. Miało to swój oddźwięk w późniejszych latach, gdzie wielokrotnie proponowano mi zjedzenie szpinaku, jednak moje próby kończyły się tylko początkowo na próbowaniu, później już nawet nie brałam się za próbowanie. Nie pomyślałabym, że przyjdzie taki moment, że polubię szpinak, a właśnie tak się stało.
Obiecałam, tym co lubią, że zrobię pierogi ze szpinakiem, więc musiałam słowa dotrzymać. Gdy nałożyłam ugotowane pierogi na talerz, dodałam cebulki, to poczułam się taka głodna, że nie mogłam się opanować, żeby nie zjeść.. Najpierw zniknął jeden.. drugi i kolejne.. Musiałam się przyznać sama przed sobą, że wyszły wspaniałe.
Z podanego przepisu wyszło mi ok 50 pierogów. Polecam nawet tym co nie lubią szpinaku :-)
Przepis wzięłam z tej strony.


Składniki na ciasto :
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
¾ szklanki wrzącej wody
¼ szklanki zimnej wody


Składniki na farsz:
500 g szpinaku
250 g sera feta
1 jajko
1 cebula
4 ząbki czosnku
olej
natka pietruszki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Dodatkowo:
2 cebule
olej
odrobina pieprzu i soli


Przygotowanie ciasta na pierogi:
Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody i ponownie wszystko wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut.

Gdy mąka z wodą trochę po leżakuje, dodać do niej 1 jajko i wszystko bardzo dokładnie wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Jeżeli ciasto będzie już gładkie i jednolite, należy je ponownie pozostawić pod przykryciem 30 minut.
Gdy ciasto będzie sobie leżakowało, należy zrobić farsz ze szpinaku. Jeżeli mamy szpinak mrożony to należy go odpowiednio wcześniej rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć. Jeżeli natomiast mamy szpinak świeży to należy go tylko umyć i drobno pokroić.

Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić, czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażyć z dodatkiem małej ilości oleju do momentu aż cebula się zeszkli. Gdy cebula będzie już usmażona należy dodać drobno pokrojony szpinak i wszystko jeszcze trochę podsmażyć.

Podsmażony szpinak zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać do niego pokruszony ser feta i jajko. Całość dokładnie wymieszać, doprawić na ostro. ( nie obawiajcie się, że poprzez ser feta będzie farsz słony... mi też się tak wydawało, przekonałam się , że powinnam była nieco więcej dać soli i innych przypraw ).


Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką na placki.
Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę szpinakowego farszu a następnie skleić ze sobą brzegi i lekko zawinąć.

Do garnka nalać wodę, posolić i zagotować. Wrzucać na gotującą się wodę pierogi i gotować 3 minuty od czasu aż wypłyną.

Po tym czasie wyjąć, odcedzić wodę.
Przygotować cebulę:
Obrać i pokroić drobno a następnie dodać odrobinę soli i pieprzu. Dusić na patelni do momentu aż będzie dobrze zeszklona.
Usmażoną cebulkę wyłożyć na gorące pierogi.
Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. świetne połaczenie smakó, choc szpinak nie dla mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też szpinaku nie lubię, a jednak.. kiedyś przychodzi taki czas, że można i szpinak polubić :-)

      Usuń
  2. uwielbiam takie pierożki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Grazynko teraz to trafilas!uwielbiam polaczenie sera feta ze szpinakiem a na pierogi to mam ochote od dawna...och i moj synus sie ucieszy:))) ale pomysl super!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Ewuniu, że mój przepis Ci się przyda :-)

      Usuń
  4. Widzę odmianę po tych słodkościach.Po tym Twoim serniku z malinami jeszcze czuję jego smak.Pierogi fajne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Krzysiu. A co do sernika bez sera spróbuj wersję czekoladową ;-)

      Usuń
  5. Anonimowy12/11/12

    W przepisie na ciasto omyłkowo? podano 2 jajka. Mam wątpliwości co do składników samego ciasta, dodatek wody?, czy nie jest przypadkiem za twarde po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez pomyłkę podałam dwa razy jajka, ale już usunęłam. Reszta składników jest w sam raz na pyszne ciasto pierogowe. :-)

      Usuń
  6. Szpinak i feta to coś dla mnie.

    Nominowałam twój blog do Liebster Blog Award. Szczegóły tutaj:
    http://zjedzzesmakiem.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za wyróżnienie, jednak nie bardzo na razie mam czas :-)

      Usuń
  7. Anonimowy28/2/13

    Te jajka do farszu mają być surowe, czy gotowane? Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)