sobota, 9 lutego 2013

Cannelloni ze szpinakiem

Zastanawiałam się co zrobić na konkurs "Odkryj Kujawski ze smakiem"pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.   . Ponieważ wcześniej już kupiłam cannelloni, postanowiłam zrobić je ze szpinakiem. Przepis wzięłam częściowo z małej broszury o makaronach ale większość postanowiłam zrobić sama. Nie przepadam za szpinakiem, ale to danie wyszło mi naprawdę dobre i po raz drugi w życiu zajadałam się szpinakiem.


Składniki na dwie porcje:
16 rurek cannelloni
500 g szpinaku ( dałam mrożony)
2 czubate łyżki sera feta
6 łyżek OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 plastry ostrego sera żółtego.

Sposób wykonania:
Rurki cannelloni przygotować tak jak w przepisie. Ja kupiłam takie, że nie trzeba ich było ich wstępnie gotować.

Jeżeli mamy szpinak mrożony to należy go odpowiednio wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę, dodać do odsączonego z wody szpinaku.
Rozgrzać patelnię, dodać 2 łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA, szpinak podsmażać ok 10 minut na małym ogniu często mieszając, dodać 2 łyżki śmietany oraz sól i pieprz do smaku.

Po zakończeniu smażenia szpinaku, 4 łyżki szpinaku odłożyć na sos i wymieszać je z resztą śmietany która nam została.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić 4 łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA .
Jeżeli nie musimy wcześniej obgotowywać rurek to należy przejść do ich nadziewania.
Małą łyżeczką wypełniać rurki cannelloni. 
Na dnie naczynia ułożyć najpierw jedną warstwę rurek, 

przykryć je plastrami sera

 i ułożyć na nich drugą warstwę rurek.

Całość polać sosem szpinakowym.

Naczynie przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Podawać na gorąco.
Smacznego :-)

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.  


4 komentarze:

  1. Wersji ze szpinakiem nie próbowałam, przyznam szczerze.
    U nas króluje taka mięsno-pomidorowa. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszny zdrowy pomysł chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite, zielone cannelloni :) Ja tez dziś jadłam szpinak, ale w lasagne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. enka3127/2/13

    Dzięki za pomysł. Nareszcie znalazłam przepis na cannelloni ze szpinakiem bez sosu beszamelowego, którego serdecznie nie znoszę jak i wszystkich sosów z zasmażkami a pomidorowy mi do szpinaku jakoś nie pasuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)