wtorek, 5 lutego 2013

Krokiety z pieczarkami

Wczoraj obiecałam, że podam przepis na krokiety z pieczarkami. Z tego przepisu  też wyszło nam 10 krokietów.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
150 g mąki
2 duże jajka
120 ml wody
250 ml mleka
szczypta soli

Sposób wykonania:
Do przesianej maki dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przykryć je talerzykiem i pozostawić na ok. 20 minut

Patelnię rozgrzać, rozprowadzić na niej małą ilość tłuszczu, (najlepiej pędzelkiem), smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.

Składniki na farsz:
1/2 kg pieczarek
3 cebule
olej
sól, pieprz

Dodatkowo:
3 - 4 jajka
2 szklanki bułki tartej

Sposób wykonania farszu:
Pieczarki pokroić dodać do nich cebulę pokrojoną w kostkę i całość dusić na patelni z dodatkiem małej ilości oleju do momentu aż woda  zupełnie odparuje a cebula się zeszkli.

Na jeden talerz wysypać bułkę tartą a na drugim rozbić 3 – 4 jajka, rozmącić i lekko posolić.

Nakładać 3 -4 łyżki farszu na sam środek naleśnika i składać jak kopertę.
Naleśniki wraz z farszem moczyć najpierw w rozmąconych jajkach a następnie posypać z obu stron bułką tartą.
Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut ( najlepiej pod przykryciem) z obu stron na złoty kolor ) z dodatkiem oleju .
Podawać na gorąco.
Smacznego :-)


6 komentarzy:

  1. Też robię podobne krokiety,ale to oczyszcanie i krojenie pieczarek...dlatego jadamy je niezbyt często:)Są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne te krokiety, lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeżeli już się decyduje na krokiety to właśnie takie:) najbardziej mi smakują:D:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wchodze na swojego bloga a tu w nowosciach kulinarnych dwa zaprzyjaznione blogi pokazuja to samo...krokiety z pieczarkami!!uwzielyscie sie na mnie ! ja tak je kocham! i chyba juz wiem co zrobie jutro na obiad!:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. masz ciekawy sposób zwijania krokietów, ja to robię trochę inaczej :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmmm... nie wiadomo, które lepsze... Chociaż ja najbardziej lubię z kwaśną kapustą :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)