środa, 20 lutego 2013

Pyzy z mięsem

Dzisiaj mija dwa lata jak założyłam bloga.  Zastanawiałam się co na ta okazję przygotować. Postanowiłam zrobić coś czego jeszcze dotychczas nie robiłam, wybór padł na pyzy z mięsem. Początkowo bałam się , czy dam radę je zrobić, ale potem przekonałam się, że to nie takie trudne.
Pyzy wyszły przepyszne. Na początku myślałam, że przedobrzyłam z ilością składników bo wyszło mi 50 sztuk i zastanawiałam się kto to zje, ale warto było się napracować, bo już ich nie ma ;-)

Składniki na ok. 50 szt.
3 kg ziemniaków
3- 4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko

Składniki na nadzienie:
500 g mięsa wieprzowego (karkówka, biodrówka)
1 bułka
1 jajko
 3 cebule
1 kostka rosołowa
sól pieprz do smaku
2 łyżeczki suszonego majeranku

Dodatkowo:
3 -4  cebule
200 g boczku surowego.

Sposób wykonania ciasta na pyzy:
Ziemniaki obrać, ugotować a następnie wystudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić.
Przełożyć ziemniaki do miski lub innego szerszego naczynia i równomiernie rozłożyć na całości. Z całości wyjąc ¼ część ziemniaków i  to miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną.

Do ziemniaków, mąki, dodać część ziemniaków, którą odłożyliśmy i jajko. Zagnieść szybko jednolite ciasto, przykryć ściereczką, aby czekało do momentu aż zrobimy nadzienie.

Sposób wykonania nadzienia:
Mięso ugotować razem z kostką rosołową ( około 1 godziny) a następnie wystudzić.

Bułkę namoczyć, odcedzić wodę.
6- 7 cebul pokroić w kostkę i usmażyć do momentu aż się zeszklą.
Mięso zmielić wraz z bułką dwukrotnie, dodać pieprz sól, majeranek, jajko, połowę usmażonej cebuli ( reszta zostanie na zasmażkę) i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto dzielić na takie części, aby z każdej można było zrobić pyzę. Każą część najpierw spłaszczyć, nałożyć na nią łyżkę nadzienia a następnie skleić brzegi tak, aby nie było widać mięsa, na końcu delikatnie uformować kulę.

Gotowe pyzy wrzucać na gotującą osoloną wodę, gotować od chwili wypłynięcia ok. 10 minut.

Jeżeli część pyz chcemy zamrozić to należy to zrobić zaraz po ich zrobieniu przed ugotowaniem.

Sposób wykonania zasmażki:
Boczek pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli, całość podsmażać jeszcze około 15 minut na małym ogniu.  
Gotową zasmażkę wyłożyć na gorące pyzy.
Smacznego :-)

22 komentarze:

  1. Pyzy ekstra. Gratulacje z okazji rocznicy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Życzę kolejnych wielu lat blogowania...a takie pyzy "chodzą" za mną od kilku dni..pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię pyzy, najbardziej mi smakują z truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, muszę koniecznie zrobić wersję z truskawkami :-)

      Usuń
  4. Anonimowy20/2/13

    Grażyna dobrze ze dałaś tego posta to jedzenie moich lat dzieckiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kobieto, Ty mnie wręcz osłabiasz tymi pysznościami! Co i rusz gotujesz takie polskie smaki, że czytanie tego w nocy to męka. Już bym to pożarła!

    OdpowiedzUsuń
  6. chciałam pyzy zrobić w zeszłym tygodniu, cały dzień spędziłam w kuchni, a skończyło się na tym że zrobiłam pulpety w sosie pomidorowym, bo w trakcie robienia przeszła mi ochota :D Te wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkiego najlepszego:D I jeszcze sto lat! :)) Pyzy uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. ogromne gratulacje z okazji rocznicy!
    a pyzy - oj jadłabym aż by mi się uszy trzęsły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oby nadal gotowanie i blogowanie sprawiało taką samą radość i przyjemność dzielenia się z nami swoimi osiągnięciami:)))
    A pyzy smakowite bardzo.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. fantastické knedlíky , mňam :-)sem s nimi ...

    OdpowiedzUsuń
  11. Przez te dwa lata masz imponujący dorobek świetnych przepisów i oczywiście wierszy,Gratuluję i pozdrawiam Krzysztof

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)