Dzisiaj
kolejny zaległy przepis tym razem makaron kokardki z mięsem
mielonym i sosem pomidorowym.
Z
podanego przepisu wychodzi 5 dużych porcji.
Składniki:
½
kg mielonego mięsa wieprzowego
1
całe opakowanie makaronu kokardki
125
g koncentratu pomidorowego
1
gotowy sos bolognese 500 g
sól
pieprz,
majeranek
3
– 4 listki świeżej bazylii
papryka
ostra
Sposób
wykonania:
Do
zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię,
koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu
pod przykryciem około 30 minut często mieszając.
Gdy
mięso będzie już usmażone, dodać sos bolognese i całość
jeszcze dusić ok 5 minut.
Makaron
ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1 łyżkę
oleju, żeby się nie posklejał.
Po
ugotowaniu makaron odcedzić, dodać mięso z sosem.
Smacznego
:-)
prosty smaczny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńNa pewno dobre na chybcika. Tak samo robiłam, dopóki (pod wpływem wizyty we Włoszech) nie zachyciłam się na sos mięsno - pomidorowy wg ichnich receptur. Spróbuj Grażynko, a zobaczysz różnicę :-)
OdpowiedzUsuńtypowy comfort food gdy czasu brakuje :)
OdpowiedzUsuńteż kiedyś tak gotowałam, ale staram się teraz eliminować, jak najczęściej torebkowe specjały. Danie pyszne, ale swojskie ciut zdrowsze:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:))
Kokardki to najsmaczniejszy makaron mojej wnusi. Wszystko z nim zje :)
OdpowiedzUsuń