Z podanego przepisy wychodzi 1 średniej wielkości bochenek.
Składniki:
420 g mąki pszennej
3 łyżki oleju
3 łyżki mrożonego szpinaku
150 g gotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę
250 ml ciepłej wody
8 g suszonych drożdży
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli.
Dodatkowo do
posmarowania wierzchu chleba przed upieczeniem
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
1 łyżka ziaren ( dałam sezam)
Sposób wykonania:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody, ziemniaki przepuścić
przez praskę.
Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a
następnie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi
swoją objętość na około 1,5 - 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy
i pozostawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.
Przed wstawienie chleba do piekarnika posmarować go
rozmąconym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w
temperaturze 190 stopni C.
Po upieczeniu studzić chleb na kratce.
Smacznego :-)
pyszny musi być:)
OdpowiedzUsuńTak, naprawdę jest dobry :-)
UsuńGrażynko ..szalejesz z tym szpinakiem..chlebek wygląda pysznie..zapisuję do wypróbowania..
OdpowiedzUsuńJakoś tak ostatnio polubiłam szpinak Bożenko, lepiej późno niż wcale :-)
UsuńCiekawa jestem smaku, bo wygląda pięknie. Ja robię drożdżówki z ziemniakami i wychodzą pycha. Chleba jeszcze nie próbowałam. Skorzystam z Twojego pomysłu.
OdpowiedzUsuńPolecam Agnieszko, bo naprawdę jest bardzo dobry :-)
UsuńPomysłowy ten chleb. Warto zapamiętać:)
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę jest pyszny :-)
UsuńNo proszę, nigdy nie piekłam ze ziemniakami, a tu jeszcze szpinak!
OdpowiedzUsuńMarzenko, dzięki ziemniakom chleb jest bardziej puszysty i dłużej utrzymuje świeżość :-)
UsuńDla mnie upieczenie chleba to czarna magia..a tu jeszcze te ziemniaczki i szpinak ktory uwielbiam:))
OdpowiedzUsuń