Przepis dla 4 osób:
Składniki:
400 g szpinaku ( dałam mrożony)
3 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz do smaku
1 opakowanie makaronu spaghetti
Sposób wykonania:
Jeżeli mamy szpinak mrożony, to należy odpowiednio wcześniej
go rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i dodać do szpinaku.
Szpinak przełożyć na patelnię z małą ilością tłuszczu i
podsmażać na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Pod koniec smażenia dodać jajko energicznie mieszając ok. 2
minut, następnie zdjąć z ognia.
Makaron ugotować według przepisu, po odsączeniu wody dodać
gorący szpinak.
Smacznego :-)
Danie w sam raz dla mojej córki. Ona uwielbia szpinak. Nawet wczoraj podesłała mi zdjęcia jej studenckiego obiadu. Oczywiście obiad ze szpinakiem w roli głównej. Też wstawię to na bloga, ale jeszcze nie wiem kiedy.
OdpowiedzUsuńU mnie rodzina bardzo lubi szpinak, ja poznaję go od niedawna ;-)
UsuńTakiego zestawu nie jadłam
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę jest pyszny :-)
Usuńdobry zdrowy obiad:)
OdpowiedzUsuńTak, i to nawet bardzo zdrowy :-)
UsuńUwielbiamy i robimy namiętnie, tylko że ze świderkami i skwarczusiami z boczku.
OdpowiedzUsuńNo i mój szpinak nie wygląda tak apetycznie, bo robię z takiej pulpy z Horteksu (jest bardziej ekonomiczny) i ona mi się rozmazuje po makaronie.
W początkowej wersji jak się rozmrozi tez jest mniej zwarty, póżniej go podsmażam od czasu do czasu mieszając żeby odparować nadmiar wody :-)
UsuńSzybki obiad w dodatku ze szpinakiem, jak dla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńDla mnie też :-)
Usuńu mnie też niedługo podobna propozycja :) wprost uwielbiam makaron ze szpinakiem
OdpowiedzUsuńJa polubiłam go całkiem niedawno :-)
UsuńTeż lubię szpinak.Robię go trochę inaczej.Dodaję oprócz czosnku,drobno pokrojoną cebulkę i trochę zagęszczonego mleka kokosowego ew.śmietanki 36%.Ostatnio chciałem poczytać Twoje wiersze,a tu pech.Strona chciała hasło.Pozdrawiam Krzysztof
OdpowiedzUsuń