Z podanego przepisu wychodzi jedna mała blacha ciasta.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
½ szklanki mleka
125 g masła lub margaryny
150 g mlecznej czekolady
tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko,
cukier i całość podgrzewać do momentu aż się cukier rozpuści, zdjąć z ognia,
wystudzić.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i
jajka., całość wymieszać dokładnie łyżką. Do wymieszanych składników wlewać
stopniowo rozpuszczone i schłodzone masło połączone z mlekiem i cukrem. Całość
mieszać energicznie łyżką, do momentu aż składniki się ze sobą dokładnie połączą.
Formę z kominem wysmarować tłuszczem, posypać bułką a
następnie napełnić ciastem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut
w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy
ciasto się upiekło.
Przygotować polewę:
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem 1 łyżki masła w gorącej
kąpieli, jeszcze gorącą polać upieczoną babkę.
Smacznego :-)
Niezwykle apetycznie wygląda ta polewa! nakładałaś jakimś pędzelkiem?
OdpowiedzUsuńwarto mieć taki przepis pod ręką- często brakuje mi czasu na zabawę w kuchni więc na pewno wykorzystam ten przepis nie raz:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLeniwa to ja nie jestem, a juz na pewno nie w kuchni:-))) Ale babeczka wyglada bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńLubię takie proste i smaczne ciacha! zapisuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.Jest prosta w wykonaniu i co najważniejsze - czekoladowa, od razu ją polubiłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.Jest prosta w wykonaniu i co najważniejsze - czekoladowa, od razu ją polubiłam :)
OdpowiedzUsuńOj czasem takie przepisy się bardzo przydają :) Gdy mają wpaść znajomi, a nie mam czasu na stanie w kuchni ;) Do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńSwieta sie skonczyly pieklam 3 babki,ale jeszcze nie mam dosyc.Grazynko super ta baba ,narobilas mi na nia smaku:))a ja chce troche scudddnnnaaaccc:(((
OdpowiedzUsuńA to nie takie samo ciasto jak na Murzynka? Tylko jaj mniej?
OdpowiedzUsuń