Z podanego przepisu wyszła mi duża blacha ciasta.
Składniki na spód:
500 g mąki krupczatki
250 g masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżki oleju
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli.
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto a następnie
zawinąć w folię i włożyć na dwie godziny do lodówki, żeby się schłodziło.
Schłodzone ciasto
rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć
rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta zaokrąglić tak aby były wyższe niż reszta
ciasta ( żeby polewa nie uciekła).
Ciasto po nakłuwać
widelcem a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w
temperaturze 190 stopni C.
Składniki na polewę
kakaową:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka rumu
dowolne bakalie do przybrania: orzechy, suszone morele itp.
Sposób wykonania
Masło wraz z mlekiem rozpuścić na małym ogniu, dodać kakao i
cukier puder, rum, wszystko dokładnie wymieszać do momentu aż polewa będzie
jednolita i lekko błyszcząca.
Ciepłą polewę wlać na wystudzony spód a następnie udekorować
bakaliami.
Smacznego :-)
kakaowy musiał być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńa proszek do pieczenia lub soda nie potrzebny?piekłaś ten kruchy placek bez proszku i byl dobry?
OdpowiedzUsuń