.

.

czwartek, 4 kwietnia 2013

Mazurek kakaowy

Dzisiaj drugi z zaległych świątecznych przepisów, tym razem  mazurek kakaowy. Przepis na delikatne ciasto wzięłam tak jak poprzednim razem z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe”.
Z podanego przepisu wyszła mi duża blacha ciasta.

Składniki na  spód:
500 g mąki krupczatki
250 g masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżki oleju
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli.

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć na dwie godziny do lodówki, żeby się schłodziło.
 Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta zaokrąglić tak aby były wyższe niż reszta ciasta ( żeby polewa nie uciekła).

 Ciasto po nakłuwać widelcem a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni C.

Składniki na polewę kakaową:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka rumu
dowolne bakalie do przybrania: orzechy, suszone morele itp.

Sposób wykonania
Masło wraz z mlekiem rozpuścić na małym ogniu, dodać kakao i cukier puder, rum, wszystko dokładnie wymieszać do momentu aż polewa będzie jednolita i lekko błyszcząca.

Ciepłą polewę wlać na wystudzony spód a następnie udekorować bakaliami.
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. kakaowy musiał być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy31/3/15

    a proszek do pieczenia lub soda nie potrzebny?piekłaś ten kruchy placek bez proszku i byl dobry?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)