sobota, 27 kwietnia 2013

Ucierane ciasto z owocami

Ponieważ mam jeszcze dużo zamrożonych owoców i jak na razie zapasów mi nie ubywa, postanowiłam upiec ciasto z jagodami. Przepis wzięłam z książki "Smaczne i zdrowe desery domowe" Wydawnictwa SBM.
Ciasto wyszło przepyszne, już dawno tak dobrego ciasta z owocami nie jadłam. Polecam, naprawdę warto je upiec. Przepis jest bardzo łatwy i szybki :-)
Przepis na tortownicę z kominem.

Składniki:
300 g mąki pszennej
4 jajka
200 g masła lub margaryny
200 g cukru pudru
 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
300 g mrożonych owoców  (dałam jagody)

Sposób wykonania:
Całe jajka utrzeć z masłem i cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puszystą masę.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartej masy. Wszystko dokładnie zmiksować.
Natłuszczoną tortownicę napełnić ciastem. Na wierzch wyłożyć mrożone owoce. Nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Po wystygnięciu, wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)


5 komentarzy:

  1. dawno nie jadłam żadnego ucierańca z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm.... idealne ciasto na majówkę ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, to jest przepis z każdego maminego zeszytu, zawsze sie udaje i pysznie smakuje. Dawniej piekłam go bardzo często, a teraz Martik wymyśla jakieś banofi paje, zamiast wrócić do korzeni...

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba się wproszę na jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo już wieki nie robiłam ucieranego! dzięki za przypomnienie i chętnie wykorzystam Twój pomysł

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)