czwartek, 23 maja 2013

Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami

Musiałam wykorzystać jogurt który mi pozostał więc postanowiłam upiec kolejne ciasto z owocami. Polecam :-)
Przepis wzięłam z miesięcznika „Gotuj krok po kroku” Z podanego przepisu wychodzi jedna średniej wielkości blacha.


Składniki:
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
315 g cukru
16 g cukru waniliowego
300 ml jogurtu
200 ml oleju
puszka brzoskwiń lub inne owoce.


Sposób wykonania.
Całe jajka utrzeć wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać jogurt i olej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z pozostałymi ubitymi składnikami, wszystko dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie napełnić ciastem.
Na wierzch ułożyć pokrojone owoce.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

4 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz :)