poniedziałek, 13 maja 2013

Ucierany placek z owocami

Ciąg dalszy moich wypieków z owocami. Tym razem przepis na wspaniały, delikatny ucierany placek z owocami. Polecam, jest tak miękki i puszysty, że nie można się od niego oderwać. Przepis pochodzi z gazety "Ciasta na lato".


Składniki na jedną blachę o wymiarach 36x24:
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 op. ( 16 g) cukru waniliowego
ok. 600 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam maliny, truskawki i porzeczki)
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić wraz c cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę przesiać, dodać do ubitej piany, stopniowo dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do blachy, wyrównać, ułożyć na wierzchu świeże lub mrożone owoce ( nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania)
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Anonimowy24/5/13

    z pysznym,kwaśnym,wiosennym rabarbarem takie ciacha lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto, może skorzystam z przepisu, bo wydaje się proste, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciasto :) zależnie od pory roku można tylko zmieniać owoce :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)