sobota, 25 maja 2013

Zapiekany omlet ze szparagami

Ponieważ teraz jest sezon na szparagi postanowiłam je wykorzystać do omletu. Przepis znalazłam u Asi na blogu. Wprawdzie zmieniłam trochę ilość składników ale i tak wyszedł tak dobry, że na pewno do niego jeszcze wrócę. Przepis na 3 porcje.



Składniki:
6 szparagów białych lub zielonych
5 jajek
3 łyżki kwaśniej śmietany 18 %
2 łyżki startego żółtego sera ( dałam ser gouda)
6 cienkich plastrów boczku
1 łyżka suszonego majeranku
4 listki świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania:
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Jeżeli szparagi posiadają łyka należy je z wierzchu odciąć a następnie pokroić na części o wielkości około 3 cm. Szparagi ułożyć na sitku i zanurzyć wraz z sitkiem na 2 minuty a następnie wyjąć i schłodzić w zimnej wodzie.
Dno naczynia żaroodpornego lub średniej blachy wysmarować masłem lub olejem i wyłożyć plastrami boczku.

Jajka roztrzepać razem ze śmietaną, dodać zioła i przyprawy. Całość zmieszać ze szparagami. Masę jajeczną przełożyć do żaroodpornego naczynia i rozprowadzić równomiernie na rozłożonym boczku.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 17 minut w temperaturze 170 stopni C.
Smacznego :-)

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz :)