niedziela, 26 maja 2013

Naleśniki z serem i jagodami

Postanowiliśmy zrobić obiad na słodko. Ponieważ kupiłam ser wybór padł na naleśniki z serem i jagodami. Ponieważ specjalistą od smażenia naleśników jest mój mąż, to on zajął się ich przygotowywaniem. Ja natomiast zajęłam się serowym nadzieniem. Z podanego przepisu wyszło 6 dużych naleśników.




Składniki na ciasto naleśnikowe

1 szklanka mleka

1 szklanka mąki

2 jajka

szczypta soli

3 łyżki oleju

½ szklanki wody






Sposób wykonania:

Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie zmiksować.

Patelnię natłuścić. Ja zawsze wysmaruję ją pędzelkiem umoczonym w oleju, bo wtedy mam pewność, że tego oleju nie będzie za dużo.

Natłuszczoną patelnię dokładnie rozgrzać a następnie nakładać małą ilość ciasta i szybko rozprowadzić na całej powierzchni patelni.

Smażymy z obu stron z złoty kolor.



Składniki na farsz serowo jagodowy:

½ kg białego sera

200 g jagód ( miałam mrożone, wcześniej trzeba je rozmrozić)

4 łyżki cukru pudru

¾ szklanki śmietany



Sposób wykonania:

Jagody rozgnieść łyżką, dodać pokruszony ser , cukier puder i śmietanę i wszystko zblendować.




Rozsmarowywać gotowy farsz na naleśnikach a następnie zrolować.
Można wierzch polać ulubionym sokiem.
Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Super naleśniki. ; )
    Wyglądają idealnie, a nadzienie jagodowe - świetnie! ; )

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś bez serca! wieczór,łapię oddech po kolacji, a tu takie rarytasy! chyba skuszę się na czekoladę, bo na naleśniki zbyt późno, poza tym, że nie mam już jagód. Poczekam na sezon

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie nadziane *-* uwielbiam takie smaczne naleśniki !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)