poniedziałek, 27 maja 2013

Sernik z dwukolorowym kruchym ciastem

Ostatnio strasznie namieszałam w ustawieniach postów i zastanawiałam się dlaczego nikt się nie wpisuje. Dopiero po kilku dniach zauważyłam jakieś dziwne ustawienia. Jeżeli nie mogliście się wpisać pod postem, to przepraszam za utrudnienia.

Kupiłam nową książkę „ Serniki, szarlotki, makowce” z biblioteki poradnika domowego , więc postanowiłam upiec z niej sernik. Prawie godzinę siedziałam nad przepisami i nie wiedziałam co wybrać. Postanowiłam upiec sernik z dwukolorowym kruchym ciastem. Sernik wyszedł przepyszny. Ciasto niesamowicie kruche a sam sernik niezwykle delikatny. Polecam :-)
Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta.


Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
250 g masła lub margaryny
3 żółtka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo do smarowania formy:
tłuszcz
3 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania kruchego ciasta:
Z podanych składników ( bez dodatku kakao) zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do mniejszej części ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść do połączenia się składników. Każdy kawałek ciasta zawinąć w folię włożyć do zamrażalnika na ok 1 godzinę.

Składniki na masę serową:
1 kg białego sera trzykrotnie mielonego (dałam gotowy )
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
16 g ( całe opakowanie) cukru waniliowego
4 żółtka
7 białek
150 g rodzynek
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania masy serowej:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, pod koniec nie przerywając ucierać dodać stopniowo miękkie masło lub margarynę.
Gdy wszystkie składniki już się dokładnie połączą, dodać partiami ser, cały czas miksując, kaszę i mąkę ziemniaczaną oraz rodzynki.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą serową.

Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na natłuszczoną blachę zetrzeć na tarce jasną część schłodzonego ciasta na tarce.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i podpiec jasne ciasto około 12 minut.

Na podpieczone ciasto wylać masę serową a na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone ciasto ciemne.
Całość wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika potrzymać jeszcze sernik przy otwartych drzwiczkach aby nie opadł.
Po wyjęciu wystudzić.
Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. Piękny serniczek....przyznam się szczerze, że od zawsze mi lepiej smakowały serniki z ciemnym dodatkiem. Czy to wierzch, czy środek czy też polewa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda cudnie :) Bardzo mi się podoba to dwukolorowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, pisałam do Pani email z zapytaniem :-) czekam na odp pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety Pani Sylwio nie otrzymałam żadnego e-maila od Pani. Być może wiadomość była potraktowana przez skyrzynkę jako spam. Proszę tutaj zadać pytanie.

      Usuń
  5. Czy przez szklankę mam rozumieć 250 ml? I czy jak bym zrobiła sernik z budyniem zamiast mąki i kaszy to czy by było dobrze ? I ostatnie pytanie czy mogę zrobić również spód ciemny czy będzie dobrze ? ;-) proszę o rady dla początkującej ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już odpowiadam Pani Sylwio :-)
      Tak, szklanka to 250 ml.
      Nie próbowałam tego sernika robić bez kaszy manny. Jeżeli natomiast chodzi o budyń to ja często go dodaję zamiast mąki ziemniaczanej ale cały to chyba byłoby za dużo. Proponuję dać 1 łyżkę a kaszę pominąć.
      Jeżeli chodzi o rodzaj spodu to nie ma znaczenia jaki on będzie. Ja często modyfikuję przepisy ( zmieniam pierwotną recepturę) i mnie to cieszy, że dodałam coś od siebie.
      Przepraszam, że tyle to trwało, ale ostatnio chodzę na zabiegi i wracam dosyć późno do domu :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)