poniedziałek, 17 czerwca 2013

Drożdżówki z jeżynami i kruszonką

Już dawno przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i zawsze jakoś mi było nie po drodze. Dzisiaj ponieważ siedziałam w domu postanowiłam wreszcie je upiec. W oryginalnej wersji bułeczki są z truskawkami. Ja upiekłam je z jeżynami bo jeszcze miałam mrożone.
Bardzo lubię jeżyny bo są wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Mają te właściwości, że nawet po rozmrożeniu zachowują swój pierwotny kształt i nie rozłażą się tak jak inne owoce.

Przepis pochodzi z tej strony z moimi zmianami.

Wspaniałe puszyste bułeczki pełne owoców z kruszonką na wierzchu to jest dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej ;-)

Z podanego przepisu wyszło mi 12 średniej wielkości bułek.


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki letniego mleka
1 jajko
1 żółtko
3 czubate łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
60 g roztopionego masła lub margaryny
7 g suszonych drożdży lub 12 g drożdży świeżych
5 – 6 łyżeczek bułki tartej
400 g jeżyn lub innych owoców ( jeżeli są mrożone, to należy je odpowiednio wcześniej rozmrozić)

Dodatkowo:
1 rozmącone jajko do smarowania bułek.

Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić.
Jeżeli mamy drożdże świeże, to należy zrobić najpierw rozczyn ( wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru i odstawić do momentu aż drożdże ruszą)


Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i zagnieść jednolite, gładkie ciasto.
Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości na około 1,5 godziny.

Gdy ciasto będzie wyrośnięte, należy je ponownie krótko wyrobić a następnie podzielić na 12 równych części.

Z każdego kawałka uformować bułeczkę i układać w dużych odstępach na wyłożonej papierem blaszce.
Bułeczki pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

W czasie, gdy bułeczki będą rosły przygotować kruszonkę:

Składniki na kruszonkę:
60 g roztopionego masła lub margaryny
5 łyżek cukru
1 opakowanie ( 16 g) cukru waniliowego
½ szklanki mąki

Sposób wykonania:
Do rozpuszczonego masła dodać pozostałe składniki i wszystko wyrobić palcami.

Gdy bułeczki będą już napuszone, dnem szklanki zrobić wgłębienie, prawie do samej blaszki.

W zrobione wgłębienie wsypać ½ łyżeczki bułki tartej, na to wyłożyć owoce.
Bułeczki wysmarować rozmąconym jajkiem a następnie posypać kruszonką.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. Wyglądają smacznie, jutro mam zamiar takie zrobić i właśnie z truskawkami;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)