Witam serdecznie po długiej przerwie. Nasze mieszkanko przeszło totalną przemianę, począwszy od
wymiany podłóg, drzwi malowania, skończywszy na wymianie mebli i sprzętu AGD. Przez ten czas nie
miałam możliwości fotografowania bo wszędzie
panował bałagan a i z kuchni tez musiałam szybko uciekać bo i ona też przeszła
generalny remont oraz wymianę piekarnika i płyty gazowej.
Tak naprawdę dzisiaj po raz pierwszy udało mi się wygospodarować
trochę więcej czasu wolnego i mam nadzieje, że już tak zostanie, bo czaka na
publikację wiele zaległych przepisów.
Dzisiaj przepis na wspaniały piernik z powidłami w polewie
czekoladowej.
Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis
pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale piernik jest bez powideł i polewy.
Składniki:
1 szklanka płynnego miodu
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¾ szklanki oleju lub roztopionego masła lub margaryny
4 jajka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wrzącej wody
¾ szklanki cukru
1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników ( 40g)
Dodatkowo do przełożenia:
1 słoiczek powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru pudru
Sposób wykonania
Kawę zaparzyć w szklance wody. Miód podgrzać w rondelku i
dodać do niego jeszcze gorący napar z kawy. Gdy wszystko lekko ostygnie dodać rozpuszczone
masło lub olej i wszystko dokładnie wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i sodą.
Do utartych żółtek dodawać na przemian stopniowo składniki płynne (
rozpuszczony tłuszcz z kawą i miodem) oraz składniki suche ( mąkę zmieszaną z
przyprawą do piernika i sodą) cały czas miksując.
W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywna pianę.
Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone dodać ubita
pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut
w temperaturze 180 stopni C.
Upieczony piernik wystudzić i przekroić wzdłuż
Jedną część piernika posmarować konfiturą i przykryć druga
połową.
Przygotować polewę:
Masło rozpuścić i dodać pozostałe składniki cały czas
mieszając na małym ogniu. Gdy się dokładnie wymieszają polać wierzch piernika i
pozostawić do wystudzenia.
Smacznego :-)
Grażynko, nareszcie wróciłaś :)
OdpowiedzUsuńa ciasto wygląda niesamowicie pysznie :)
Dziękuję Małgosiu :-)
UsuńPyszne ciasto na powrót! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Kamilko :-)
UsuńWłaśnie...Grażynko...gdzie byłaś jak Cię nie było?:(
OdpowiedzUsuńFajnie że jesteś, a ciacho wygląda rewelacyjnie :)
Remontowałam mieszkanko.. ale juz jestem :-)
Usuń