sobota, 23 listopada 2013

Kokosowe bułeczki




Na zewnątrz szaro, ponuro i wszędzie mgła. Typowa aura dla tej pory roku. Najlepiej zakopać się pod kocem z książką w ręku. 
Ostatnio miałam bardzo nerwowy tydzień,  a dom był jedynie sypialnią. Mam nadzieję, że w tym tygodniu będę miała trochę więcej czasu.
Dzisiaj podam przepis na wspaniałe kokosowe bułeczki, na które przepis znalazłam na tej stronie.  Są niezwykle delikatne i aromatyczne, dosyć długo zachowują swoją świeżość. Polecam :-)


Z podanego przepisu wyszło mi 12 bułeczek


Składniki:
115 ml  kokosowego mleka z puszki
115 mleka
450 g mąki pszennej
1 jajko
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki soli
50 g drobnego cukru
25 g wiórków kokosowych
40 g miękkiego masła lub margaryny
4  g ( 1 łyżeczka ) suchych drożdży lub 8 g świeżych

Dodatkowo do posmarowania bułeczek:
50 g roztopionego masła
2 łyżki drobnego cukru




Sposób wykonania:
W pierwszej miseczce mleko kokosowe i mleko krowie wymieszać z roztrzepanym jajkiem i ekstraktem z wanilii. 

Do drugiej miseczki wsypać mąkę, cukier, sól, wiórki kokosowe i drożdże.  Wszystko dokładnie wymieszać.
Suche składniki połączyć z mokrymi i całość dokładnie wyrobić na gładkie, jednolite ciasto, powinno być dokładnie wyrobione, więc trochę trzeba się napracować.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte podzielić na  12 części a następnie z każdej rolować wałek o długości 35 – 38 cm.
Każdy wałek zwinąć w ślimaka.


Gotowe bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.


Gdy bułeczki podrosną, nasmarować je rozpuszczonym masłem i posypać cukrem.

Blachę z bułeczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 220 stopni C.

Po wyjęciu wystudzić na kratce.

Smacznego :-)


5 komentarzy:

Dziękuję bardzo za komentarz :)