środa, 13 listopada 2013

Leczo z zielonych ogórków - najlepsze



Wiecie, z czego zrobić najlepsze leczo? Wydawało by się, że z kabaczka, otóż nie. Najlepsze leczo robi się z zielonych ogórków. Przepis mojemu szwagrowi Andrzejowi podała jego kuzynka mieszkająca na Węgrzech. 
Sekret dobrze przyrządzonego leczo polega na tym, że nie dodajemy ani kropli wody. Zapisałam dokładnie krok po kroku jak to robi Andrzej i podaję dalej ;-)




Składniki:
2 długie ogórki
3 cebule
4 pomidory
3 zmiażdżone ząbki czosnku
3 papryki różnokolorowe, po jednej z każdego koloru, czyli czerwona, żółta i zielona
30 dag pokrojonej kiełbasy
1 kostka rosołowa
Sos sojowy
Sól
Odrobinę papryki w proszku
½ łyżeczki majeranku
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
Olej.
 


Sposób wykonania:
W garnku dusimy pokrojoną cebulę na oleju, gdy cebula będzie w miarę miękka, dodajemy pokrojoną w plastry paprykę i dalej dusimy.
Gdy w garnku zrobi się w sucho dodajemy mokre warzywa: Pokrojone pomidory i obrane i pokrojone w kostkę ogórki.  Doprawiamy przyprawami: dodajemy kostkę rosołową, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i sos sojowy. Wszystko dusimy do momentu aż warzywa będą w miarę miękkie.
Gdy warzywa będą się podduszały, na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę wraz ze zmiażdżonym czosnkiem a następnie wrzucić do gorących warzyw i wszystko jeszcze chwilę poddusić.
Podawać gorące.
Smacznego :-)

22 komentarze:

  1. dzięki za przepis...apetycznie wygląda i bardzo łatwe do zrobienia
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to prawda, w wykonaniu nie jest trudne i przede wszystkim jest pyszne :-)

      Usuń
  2. Anonimowy13/11/13

    Pyszne ,mam ochotę zrobić,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie leczo to muszę zrobić!!! Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Beatko, naprawdę jest pyszne :-)

      Usuń
  4. A ja dzisiaj chciałam robić leczo na obiad! :) Mam jeszcze zapasy przywiezione z Węgier, które trzeba wykorzystać :D Ale nigdy nie dodawałam ogórków, warto spróbować! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się zdziwiłam jak spróbowałam i potem dowiedziałam się, że jest z ogórków. Tak pysznego leczo jeszcze nie jadłam :-)

      Usuń
  5. Jak łatwe i pyszne to i ja sobie podpinam przepis :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Elu, naprawdę przepis jest świetny :-)

      Usuń
  6. Grażynko,skoro twierdzisz,że z ogórkiem jest dobre,to muszę spróbować.Jeszcze takiego nie jadłem.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, to leczo jest najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam i w życiu by mi nie przyszło do głowy, że to jest z ogórków. :-)

      Usuń
  7. Grazynko ,takiego leczo jeszcze nie robilam,ale ogorki dodawalam juz do jakiegos sosu warzywnego tyw ,,na winie,, wiem ze smakuja super,pomysl na to napatoczyl mi sie jak ostatnio mialam praktyke w domu dla niepelnosprawnych,a tam gotuje kucharz rodem z francji wiec tu nasunal mi sie pomysl :)))
    ps.nowa szata podoba mi sie ...taka slodka jest:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ewuniu to leczo, szwagier jest mistrzem kuchni. Mi w życiu by nie przyszło do głowy że to leczo jest z ogórków :-)

      Usuń
  8. Zaskoczyłaś mnie Grażynko, nie słyszałam o takim przepisie. Tylko żeby teraz natrafić na jakiś dobry długi ogórek, bo niektóre to aż strach jeśc...

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko, naprawdę jest przepyszne. Andrzej jest mistrzem kuchni i to ja wielu rzeczy się od niego uczę :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak u Ciebie się ładnie zrobiło, pozytywna zmiana na blogu! A leczo - bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ivka ;-) Jeszcze mam w planach coś jeszcze ale na razie rozglądam się :-)

      Usuń
  11. kocham leczo we wszelkich formach ale nie robiłam ze świezymi ogórami

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawsze robiłam leczo z cukini a tu ogórek :) Wypróbowałam i róznie pyszne co tradycyjne. Polecam dodać większej ilości przypraw: Przyprawa meksykańska, pomidory z czosnkiem i bazylią. Używam tych z NPS-MIX, są bardzo dobrej jakości i nadają ciekawy smak i aromat potrawom. Można je zakupić na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie gotuję teraz według tego przepisu i muszę przyznać że jest naprawdę bardzo smaczny, co rusz podchodzę do garka i próbuję.

    OdpowiedzUsuń
  14. A papryka w proszku niedodana :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)