Walczę z
blogiem jak lwica, szukam dobrej grafiki i staram się to wszystko jakoś razem połączyć.
Jeszcze wiele pracy przede mną, na razie blog jest w starej szacie graficznej
ale później mam nadzieję, że mi się uda coś zmienić.
Dzisiaj
przepis na wspaniałą szarlotka z
kruszonkę, która tak bardzo zasmakowała moim domownikom, że dostałam zamówienie
na kolejną. Przepis wzięłam z tej strony.
Z podanego
przepisu wyszła mi duża tortownica pysznej szarlotki. Polecam :-)
Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki
pszennej
4
żółtka
180 g masła kub margaryny pokrojonej w małe kawałeczki
50 g
brązowego cukru
Składniki na masę jabłkową
1 kg jabłek
150 g cukru
1
łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
4 łyżki mąki
1,5 łyżki
miękkiego masła
2 łyżki
cukru
1 łyżeczka
cukru waniliowego
Sposób wykonania kruchego ciasta:
Ze
wszystkich składników zagnieść ciasto, a następnie zawinąć w folię i włożyć na
30 minut do lodówki.
Masa jabłkowa:
Obrane jabłka
pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Wszystko
poddusić do momentu aż jabłka się rozpadną i cukier rozpuści.
Sposób wykonania kruszonki:
Wszystkie
składniki na kruszonkę rozetrzeć łyżką
lub palcami do momentu aż powstanie kruszonka.
Gdy ciasto
będzie schłodzone, wyjąć z lodówki, odłożyć kawałek ciasta na kratkę a z reszty
rozwałkować ciasto na wielkość odrobinę
większą niż tortownica. Tortownicę nasmarować
tłuszczem i wyłożyć na to ciasto.
Dobrze by
było, żeby były też wyłożone ciastem boki tortownicy do 1/3 wysokości.
Ciasto
ponakłuwać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po
upieczeniu na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
Z pozostałej
części ciasta rozwałkować cienkie paski i ułożyć z nich kratkę.
Całość
posypać kruszonką.
Szarlotkę
piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego
:-)
Bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńDawno nie piekłam szarlotki..
OdpowiedzUsuńJa natomiast ostatnio często. Zrobiłam sobie jeszcze w zeszłym roku kilka słoików z jabłkami więc teraz korzystam :-)
UsuńOj ja również nie pamiętam kiedy robiłam szarlotkę, chyba już czas nadrobić zaległości:)
OdpowiedzUsuńPolecam, zwłaszcza, że teraz jabłka w miarę nie są jeszcze takie drogie :-)
UsuńMmm takie tradycyjne wypieki lubię :) Wręcz czuję ten zapach... :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTa szarlotka Dominiczko jest szczególnie pyszna, polecam :-)
UsuńPycha! i ta kruszonka,az czuje jej zapach :)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest naprawdę pyszna :-)
Usuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńWszyscy pieką szarlotki... A ja mam taki dobry przepis z maminego zeszytu i nie mam samozaparcie żeby upiec. A Hurma i Czereda napiera, oj napiera...
OdpowiedzUsuńJa sobie zrobiłam w zeszłym roku gotowce w słoikach z jabłkami i teraz szaleję ;-)
UsuńTo ciasto kruche jest bez proszku do pieczenia
OdpowiedzUsuńPani Grażyno czy ciasto kruche do szarlotki jest bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak, jest bez proszku do pieczenia :-)
Usuń