wtorek, 10 grudnia 2013

Madeira cake



Ze względu na dietę chwilowo jestem zmuszona piec ciasta bez kremów.

Przepis na wspaniałe ciasto znalazłam  tej stronie, zmieniałam nieznacznie ilość składników.
Z podanych składników wyszła mi jedna duża keskówka ciasta.



Składniki:
300 g mąki pszennej
240 g masła lub margaryny
150 g drobnego cukru  + dwie łyżki na posypanie
4 jajka
Otarta skórka i sok z jednej cytryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczeni
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób wykonania:
Masło zmiksować z cukrem i skórką z cytryny na gładką jasną masę. Gdy wszystko będzie dobrze zmiksowane, dodać stopniowo po jednym całym jajku i dalej miksować. Dodać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wierzch posypać dwoma łyżkami cukru.


Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Piękna, urodziwa, pulchna babeczka...:)
    Wiesz co Grażynko pamiętam smak babki takiej pieczonej razem z chlebem w piecu u babci. Później już nigdy żadna tak nie smakowała :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już to ciasto, ale pamiętam, że jakoś specjalnie mnie nie powaliło na kolana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cytrynowe! Kolejne Twoje orzeźwiające ciasto zimową porą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda świetnie, piękny kolor )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)