niedziela, 15 grudnia 2013

Pierniczki czekoladowe



Święta za pasem, więc postanowiłam upiec pierniczki. Przepis już wcześniej wypatrzyłam na tej stronie. Z podanego przepisu wyszło mi 5 blaszek pierniczków.




Składniki:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru pudru
½ szklanki kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2,5 łyżki przyprawy korzennej do pieników
½ szklanki kakao
Szczypta soli
1 jajko
180 g masła lub margaryny
¾ szklanki miodu
55 g gorzkiej połamanej czekolady



Sposób wykonania:
Miód podgrzać, dodać masło lub margarynę i połamaną czekoladę. Wszystko podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą a następnie odstawić do wystygnięcia.

Mąkę zmieszać z kakao, sodą, cukrem pudrem, solą, przyprawą do piernika. Dodać jajko i wlać stopniowo rozpuszczony tłuszcz. Całość można zmiksować ( ja wyrobiłam dokładnie ręką).
Początkowo ciasto będzie klejące, dlatego należy je wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.


Schłodzone ciasto podzielić na części i każdą rozwałkować na placek a następnie wykrawać foremkami pierniczki.


Gotowe pierniczki wykładać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach.
Pierniczki piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C.


Po upieczeniu wystudzić i włożyć do pudełka żeby zmiękły.
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. No to robimy pierniki.U mnie w domu całą parą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażynko, te pierniki są świetne:) Moje dopiero w przygotowaniu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)