piątek, 27 grudnia 2013

Tort jeżynowo - jagodowy



Bardzo często robię torty dla swoich bliskich, wprawdzie nie jestem specjalistką od przybierania tortów, niemniej jednak cieszą się nieustającą popularnością, co mnie bardzo cieszy :-)
Dzisiaj pierwszy z tortów jaki ostatnio piekłam. Bardzo łatwy do wykonania, krem nie zawiera jajek.
Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm.


Składniki na biszkopt:

250 g mąki pszennej
250 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.

Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać.
Dużą tortownicę  wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. 
Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut.
Wyjąć, wystudzić

Składniki na poncz:
 2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej
2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki olejku rumowego
2 czubate łyżki cukru


Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 36 %
5 łyżek cukru pudru
300 g jeżyn
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 śmietanę śnieżkę w proszku
oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie.

Sposób wykonania kremu:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować.
Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki.
Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu.
Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć.
Całość pokryć resztą kremu, udekorować owocami.
Gotowy tort przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Ale Wy kobiet jesteście zdolne...podziwiam za cierpliwość i precyzję. Ja tam po najmniejszej linii oporu.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażynko, podobnie jak ja nie potrafię zbytnio dekorować tortów, ale piec mi każą :) A tort pięknie se prezentuje, a z owocami leśnymi musi być po prostu wyborny :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżyny i jagody? Cudownie letnie połączenie :) Wspaniały ten tort :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grażynko,znowu kusisz świetnym tortem.Powiedziałem sobie tydzień bez słodyczy,ale mały kawałek,myślę że by mi nie zaszkodził.Jak tak przeglądałem blogi,to ten byłby czwarty (kawałek).Tyle tych pyszności które lubię.Pozdrawiam i życzę Tobie Szczęśliwego Nowego Roku.Krzysztof

    OdpowiedzUsuń
  6. Z borówką czarną, bo jagody, to wszystkie owoce lasu.

    OdpowiedzUsuń

  7. Co nie zmienia, że ciasto wygląda wspaniale. Pewnie tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)