Niezawodny i od ponad 25 lat ten sam przepis na biszkopt. Zawsze się udawał i był pierwszą rzeczą w moim życiu jaką kiedykolwiek upiekłam.
Przepis pochodzi z książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H Lipińskiej i A Woźniakowskiego. Właśnie tej książce zawdzięczam nazwę mojego bloga.
Chyba nigdy nie przekonam się do innego przepisu na biszkopt do tortu, wydaje mi się, że jest po prostu najlepszy i niezastąpiony.
Składniki :
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ponadto masło lub margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.
Sposób wykonania:Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać.Dużą tortownicę y wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.
Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut.Wyjąć, wystudzić.
Przepis zapisuję. Taki równiutki biszkopt, że trzeba zapamiętać. Dla Alergika nie nadaje się ale my chętnie taki zjemy. Wyrósł idealnie!
OdpowiedzUsuńMam inny przepis an biszkopt, ale spróbuję i Twojego. Jaki piękny :)
OdpowiedzUsuńciągle szukam swoje przepisu na biszkopt, może to ten?
OdpowiedzUsuń@Mama Alergika - równiutki bo odwrócony do góry nogami ;-)
OdpowiedzUsuń@grazyna - Polecam Grażynko, naprawdę wychodzi super :-)
@Ivka - Polecam :-)
OdpowiedzUsuńStosuję ten przepis od 30 lat i jestem jemu wierna.
OdpowiedzUsuń@Anonimowy - Ja także :-)
OdpowiedzUsuńTroche mnie martwi,że obowiązkowo trzeba dodac proszek do pieczenia. Czy bez chemii nic juz sie nie obejdzie? Mam wśród najbliższych osoby,
OdpowiedzUsuńktóre maja dolegliwości po proszku - czy wiec dla nich jest dostepne tylko ciasto drożdżowe i ew.kruche, jesli tez bez proszku?
Nie mam odwagi na nich testowac kolejnego przepisu, choc nie wykluczam, że może być przydatny i sprawdzony tj. udany. Anna