poniedziałek, 6 stycznia 2014

Tort kajmakowy



Kolejny z moich tortów, tym razem kajmakowy. Piekłam go całkiem niedawno i nie sądziłam, że będzie się cieszył taką popularnością. Polecam :-)

Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm.


Składniki na biszkopt:

250 g mąki pszennej
250 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.

Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać.
Dużą tortownicę  wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. 
Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut.
Wyjąć, wystudzić

Składniki na poncz:
 2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej
2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki olejku rumowego
2 czubate łyżki cukru

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 36 %
5 łyżek cukru pudru ( nie koniecznie)
1 puszka masy kajmakowej
1 śmietanę śnieżkę w proszku

Dodatkowo:
2 gruszki
1 czekolada gorzka
100 g orzeszków ziemnych
sos czekoladowy

Sposób wykonania kremu:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką Pod koniec ubijania dodawać stopniowo masę kajmakową i dalej miksować.

Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Gruszki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą.



Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i ułożyć gruszki wymieszane z czekoladą.
Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu.
Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć.
Całość pokryć resztą kremu, boki udekorować orzeszkami ziemnymi ( jeżeli są solone to należy je wcześniej wypłukać w wodzie)
Wierzch można udekorować sosem czekoladowym i płatkami z czekolady
Gotowy tort przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Jak zwykle mistrzostwo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh, Grażynko, Ty już wiesz jak ja bardzo lubię kajmak! Twój torcik poszedłby w jedną minutkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale i na pewno jest przepyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, takie cuda tuż po świątecznym obżarstwie! :) Chętnie porwałabym kawałek, uwielbiam masę krówkową, a połączenie jej z gruszkami i czekoladą brzmi ciekawie ;) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny... Kajmak ubóstwiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Jessu, po zjedzeniu tego tortu miałabym dośmiertny zapas cukru w organizmie ;-) Natomiast Hurma i Czereda powiedziała, że po tych świętach (gdzie nic nie upiekłam, bo i tak najedli się słodkości "na chałpach") się wyprowadzają do Ciebie, Pyry albo Danusi, bo u Was zawsze jest dużo pysznego słodkiego :-D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)