Tym razem podam przepis na wspaniałe ciasto rafaello, które
robiła moja siostra wraz z dziećmi przy okazji urodzin mojej córki. Ciasto wyszło pyszne, niesamowicie delikatne. Połączenie kremu, kajmaku i
wiórków kokosowych to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Pycha!
Składniki:
3-4 duże
paczki herbatników
1 litr mleka
250 g margaryny
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
200 g wiórków kokosowych
puszka masy kajmakowej
250 g margaryny
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
200 g wiórków kokosowych
puszka masy kajmakowej
Sposób wykonania
kremu budyniowego:
Z litra mleka odlać 600 ml i podgrzać w garnku. Pozostałą część mleka połączyć z mąką pszenną,
ziemniaczaną i cukrem, wszystko dokładnie wymieszać . Gotową masę przełożyć do
ciepłego mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż się
utworzy gęsta masa budyniowa.
Gotową masę wystudzić a następnie dodać stopniowo do niej
margarynę cały czas miksując. Gdy oba składniki się dobrze połączą, dodać połowę wiórków kokosowych i wszystko
wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bardzo
blisko siebie herbatniki.
Na ułożoną warstwę z herbatników rozsmarować ½ puszki masy
kajmakowej, przykryć kolejną warstwą herbatników i czynność powtórzyć do
wyczerpania się składników.
Na wierzch herbatników wyłożyć masę budyniową i całość
posypać pozostałą ilością wiórków kokosowych.
Gotowe ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki przed
podaniem.
Smacznego :-)
wspaniały przepis...dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCo mi w duszy gra
O matko...po co ja tu przyszłam?:( Uśliniłam się i o suchym p...idę do się :)))
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda.Ale Tobie szybko córka urosła.Ja myślałem, że ten napis to z okazji Twoich urodzin.
OdpowiedzUsuńRobiłam rafaello na herbatnikach, ale bez kajmaku. O raju, aleś mi narobiła smaka, Grażynko!!!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo, to teraz dojechałaś mnie tym ciastem, wygląda i pewnie smakuje bosko :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto, jest naprawdę dobre. Zamiast herbatników można dać krakersy, też wychodzi bardzo ciekawe w smaku.
OdpowiedzUsuńRobiłam parę razy to ciasto, naprawdę dobre i zawsze wychodzi. Zamiast herbatników dobrze pasują też krakersy.
OdpowiedzUsuń