środa, 5 lutego 2014

Karkówka z jabłkami pieczona w ziołach


Wspaniała krucha i delikatna karkówka z dodatkiem smakowitej pajdy i jabłek. Polecam. Jest naprawdę pyszna.. Przepis wymaga trochę czasu, ale efekt końcowy jest naprawdę wspaniały.
Karkówkę należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej przed upieczeniem.

Przepis dla 4 – 6 osób w zależności od ich apetytu ;-)


Składniki:
1 kg karkówki
1 smalczyk Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
2 łyżki majeranku
kilka listków drobno pokrojonej bazylii
odrobina pieprzu mielonego do smaku
1 płaska łyżka soli
3 – 4 liście laurowe
2 jabłka obrane i pokrojone na cząstki
4 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżeczki estragonu.

Dodatkowo:
Rękaw do pieczenia.
Sposób wykonania:

Dzień przed upieczeniem karkówkę kroimy na plastry o grubości około 1 cm.
Każdy plaster lekko doprawiamy pieprzem i solą a następnie smarujemy po obu stronach smalczykiem Smakowita Pajda.


Plastry mięsa układamy obok siebie w rękawie do pieczenia.
Gdy już wszystkie plastry będą wysmarowane, na całość wysypać zioła, zamknąć rękaw do pieczenia i całość wstawić na 24 godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Jabłka obrać i pokroić w cząstki.

Karkówkę wyjąć z lodówki, przed wstawieniem do pieczenia na wierzch wysypać pokrojone jabłka.
Całość wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę 15 minut w temperaturze 180 stopni C.


Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ..
Smakiem, aromatem..
Powiewu latem,
A może wiosną?
Ciepłą i radosną..
To uczta dla podniebienia,
która szarość w kolor zmienia ;-)

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.




6 komentarzy:

  1. niemal czuję ten zapach i smak :) mniammmm....

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie:) ja zazwyczaj robię w piwie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz co mi się Grażynko przypomniało...Miś i gdy ojciec mówi do syna...widzisz tak wygląda baleron, a może to była szynka?. :D
    Kawał mięsa...w pięknej oprawie. Jak nie przepadam za mięsami z dodatkami tłuszczu tak karkówka jest wyjątkiem. Jej z tym tłuszczykiem do twarzy. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U, la, la. Karkówka wygląda obłędnie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszna taka karkówka. Lubię pieczoną w domu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)