Wspaniała krucha i delikatna karkówka z dodatkiem smakowitej
pajdy i jabłek. Polecam. Jest naprawdę pyszna.. Przepis wymaga trochę czasu,
ale efekt końcowy jest naprawdę wspaniały.
Karkówkę należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej przed
upieczeniem.
Przepis dla 4 – 6 osób w zależności od ich apetytu ;-)
Składniki:
1 kg karkówki
1 smalczyk Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
2 łyżki majeranku
kilka listków drobno pokrojonej bazylii
odrobina pieprzu mielonego do smaku
1 płaska łyżka soli
3 – 4 liście laurowe
2 jabłka obrane i pokrojone na cząstki
4 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżeczki estragonu.
Dodatkowo:
Rękaw do pieczenia.
Sposób wykonania:
Dzień przed upieczeniem karkówkę kroimy na plastry o
grubości około 1 cm.
Każdy plaster lekko doprawiamy pieprzem i solą a następnie
smarujemy po obu stronach smalczykiem Smakowita Pajda.
Plastry mięsa układamy obok siebie w rękawie do pieczenia.
Gdy już wszystkie plastry będą wysmarowane, na całość wysypać
zioła, zamknąć rękaw do pieczenia i całość wstawić na 24 godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Jabłka obrać i pokroić w cząstki.
Karkówkę wyjąć z lodówki, przed wstawieniem do pieczenia na
wierzch wysypać pokrojone jabłka.
Całość wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę 15 minut w
temperaturze 180 stopni C.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ..
Smakiem, aromatem..
Powiewu latem,
A może wiosną?
Ciepłą i radosną..
To uczta dla podniebienia,
która szarość w kolor zmienia ;-)
Ciepłą i radosną..
To uczta dla podniebienia,
która szarość w kolor zmienia ;-)
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda
to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent
smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
niemal czuję ten zapach i smak :) mniammmm....
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:) ja zazwyczaj robię w piwie:D
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszna.
OdpowiedzUsuńWiesz co mi się Grażynko przypomniało...Miś i gdy ojciec mówi do syna...widzisz tak wygląda baleron, a może to była szynka?. :D
OdpowiedzUsuńKawał mięsa...w pięknej oprawie. Jak nie przepadam za mięsami z dodatkami tłuszczu tak karkówka jest wyjątkiem. Jej z tym tłuszczykiem do twarzy. :)
U, la, la. Karkówka wygląda obłędnie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna taka karkówka. Lubię pieczoną w domu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń