wtorek, 18 lutego 2014

Szarlotka z bezą kokosową



Kolejny przepis z książki Serniki, szarlotki, makowce Biblioteczki Poradnika Domowego. Tym razem jedna z najlepszych szarlotek, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie kruche i delikatne ciasto z pachnące cynamonem z delikatnie wyczuwalnym kokosem. Polecam :-)
Przepis na blachę 25 x 35 cm


Składniki na ciasto
1 i ¾ szklanki mąki pszennej
4- 5 łyżek cukru
150 g masła lub margaryny
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu

Beza kokosowa:
3 białka
100 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych.

Dodatkowo
Tłuszcz do wysmarowania blachy
1 – 2 łyżki bułki tartej


Sposób wykonania ciasta:
Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką do pieczenia formy.
Boki wyrównać.
Gotowe ciasto wstawić do piekarnika, żeby się podpiekło 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przygotować masę jabłkową:
Jabłka obrać i pokroić w dosyć cienkie paski. Przełożyć do rondelka, dodać cukry i cynamon. Całość dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu do momentu aż jabłka się rozpadną.

Przygotować bezę kokosową:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec, nie przerywając ubijania dodać stopniowo cukier puder i wszystko jeszcze chwilę zmiksować. Pod koniec dodać wiórki i wszystko wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i na wierzch pianę z wiórkami kokosowymi.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 150 stopni C.
Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Smacznego :-)

Przepis bierze udział a akcji:

Kokosowo

8 komentarzy:

  1. Kiedyś namiętnie kupowałam poradnik. A dziś poproszę....nie chcę wiele, nie jestem pazerna. Daj mi Grażynko tylko wierzchnią warstwę, ale w całości. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro piszesz,że jedna z najlepszych,to muszę taką upiec.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka niecodzienna szarlotka:))) A ja mogę zjeść cały pasek wszystkich warstw:))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno jedna z najlepszych, z tą warstwą kokosowa na wierzchu - pycha!!! Pozdrawiam Grażynko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szarlotki. Ale z taką bezą nie jadłam. Schrupałabym taki kawałek. Pysznie wygląda. Pewnie upiekę, bo mi język ucieknie :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię i szarlotkę i kokos, a szarlotka z bezą kokosową brzmi pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)