Kolejny przepis z książki Serniki, szarlotki, makowce
Biblioteczki Poradnika Domowego. Tym razem jedna z najlepszych szarlotek, jakie
dotychczas piekłam. Niesamowicie kruche i delikatne ciasto z pachnące cynamonem
z delikatnie wyczuwalnym kokosem. Polecam :-)
Przepis na blachę 25 x 35 cm
Składniki na ciasto
1 i ¾ szklanki mąki pszennej
4- 5 łyżek cukru
150 g masła lub margaryny
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Beza kokosowa:
3 białka
100 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych.
Dodatkowo
Tłuszcz do wysmarowania blachy
Sposób wykonania
ciasta:
Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię i
wstawić na godzinę do lodówki.
Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć do
wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką do pieczenia formy.
Boki wyrównać.
Gotowe ciasto wstawić do piekarnika, żeby się podpiekło 30 minut
w temperaturze 180 stopni C.
Przygotować masę
jabłkową:
Jabłka obrać i pokroić w dosyć cienkie paski. Przełożyć do
rondelka, dodać cukry i cynamon. Całość dusić na wolnym ogniu, mieszając od
czasu do czasu do momentu aż jabłka się rozpadną.
Przygotować bezę kokosową:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec, nie przerywając
ubijania dodać stopniowo cukier puder i wszystko jeszcze chwilę zmiksować. Pod
koniec dodać wiórki i wszystko wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i na wierzch pianę
z wiórkami kokosowymi.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze
150 stopni C.
Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Smacznego :-)
Przepis bierze udział a akcji:
Przepis bierze udział a akcji:
Kiedyś namiętnie kupowałam poradnik. A dziś poproszę....nie chcę wiele, nie jestem pazerna. Daj mi Grażynko tylko wierzchnią warstwę, ale w całości. :)
OdpowiedzUsuńSkoro piszesz,że jedna z najlepszych,to muszę taką upiec.
OdpowiedzUsuńPychotka :-)
OdpowiedzUsuńTaka niecodzienna szarlotka:))) A ja mogę zjeść cały pasek wszystkich warstw:))))
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńNa pewno jedna z najlepszych, z tą warstwą kokosowa na wierzchu - pycha!!! Pozdrawiam Grażynko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki. Ale z taką bezą nie jadłam. Schrupałabym taki kawałek. Pysznie wygląda. Pewnie upiekę, bo mi język ucieknie :) Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i szarlotkę i kokos, a szarlotka z bezą kokosową brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuń