niedziela, 20 lipca 2014

Jagodzianki z miodem


Udało mi się znaleźć chwilę wolnego czasu i postanowiłam upiec jagodzianki z miodem. Ciasto nie należy do najłatwiejszych, bo jest dosyć luźne a na dodatek się klei. Należy je umiejętne podsypywać mąką podczas formowania bułeczek.

Warto się jednak pomęczyć dla efektu końcowego. Delikatne i puszyste, rozpływające się w ustach bułeczki z jagodami w środku. Pycha!

Przepis znalazłam w moich przepastnych zasobach karteczkowych wyciętych z gazet (z dość dużymi moimi modyfikacjami).
Z podanego przepisu wyszło mi 15 bułeczek średniej wielkości.


Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
14 g suchych drożdży
kilka kropel olejku waniliowego
80 g masła
250 mleka
2 jajka
4 łyżki miodu
szczypta soli


Nadzienie jagodowe:
300 g jagód
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:
1 rozmącone jajko zmieszane z łyżką mleka
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka wody

Sposób wykonania:

Mleko delikatnie podgrzać z miodem ( powinno być lekko ciepłe). Mąkę przesiać dodać o niej masło, jajka, sól olejek waniliowy, drożdże suszone i ciepłe mleko.
Zagnieść dokładnie gładkie i jednolite ciasto, starając się nie podsypywać mąką. Można za pomocą miksera.
Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do czasu aż podwoi swoją objętość.

Jagody delikatnie wymieszać z bułką tartą i cukrem pudrem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 13 – 15 równych części. Podsypując mąką każdy kawałek ciasta spłaszczyć, nałożyć łyżkę nadzienia jagodowego, zlepić rogi ze sobą a następnie uformować bułeczkę.
Gotowe jagodzianki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość dużych odstępach i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 -30 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika, jagodzianki wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 17 – 20 minut w temperaturze 190 stopni C.

Po wystygnięciu bułeczek cukier puder rozpuścić z odrobiną wody i wysmarować wierzch bułeczek.
Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Widać na zdjęciu, jakie są puszyste i wyrośnięte, to musi być bardzo dobry przepis. No i dobra kuchareczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och Grażynko.....królestwo za jagodziankę. :) Dano nie robiłam, wiecznie brak czasu, chyba muszę się zmobilizować. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. musza być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności, bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować, pozdrawiam Grażynko !

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chętnie bym spróbowała :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)