wtorek, 8 lipca 2014

Pszenno - owsiany czekoladowy placek z czereśniami



Lato w pełni. Nie potrafię przejść obojętnie obok stoisk z mnóstwem owoców.  Kupuję, mrożę, kupuję, piekę, kupuję przetwarzam…  Zamrażalnik wypełniony jest po brzegi tegorocznymi owocami, w piwnicy powoli zapełniam pułki przetworami.

Tym razem kupiłam czereśnie i  postanowiłam coś upiec. Mama przyniosła mi wycinki z gazet z przepisami i wypatrzyłam przepis na czekoladowy placek z czereśniami. Przepis zmodyfikowałam i zrobiłam częściowo z mąki owsianej.  To był strzał w dziesiątkę.
Mocno czekoladowe ciasto, lekko wilgotne z dodatkiem czereśni, idealne. :-)


Składniki na dużą blachę ciasta:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki owsianej
250 g masła lub margaryny
5 jajek
1 szklanka mleka
1 i ¼ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
180 g czekolady gorzkiej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
500 g czereśni lub wiśni bez pestek
cukier puder do posypania.


Sposób wykonania:
 Margarynę utrzeć z cukrami. Podczas ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku.
Czekoladę rozpuścić i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do utartej masy cały czas miksując.

Cały czas miksując dodać po kolei zmieszane suche składniki i na koniec mleko.
 Do ciasta dodać czereśnie lub wiśnie i delikatnie wymieszać łyżką.

Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wypłoszyć na blasze i wyrównać
.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem, czy się upiekło.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)


3 komentarze:

  1. Takie wilgotne czekoladowe specjały to ja bardzo lubię Podrzuć Grażynko choć kęsa. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale Ci dobrze, kochana... masz Mamę i możecie sobie razem coś upiec... Pozdrów Ją ode mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czereśnie, ale nie sądziłam, że można coś z nimi upiec, fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)