piątek, 15 sierpnia 2014

Szybki jabłecznik



Dostaliśmy jabłka od rodziców, więc postanowiłam upiec jabłecznik. Przepis znalazłam na stronie onet gotowanie . Dosyć prosty i szybki do wykonania. Polecam :-)


Przepis na średniej wielkości blachę.
Składniki na ciasto:
500 g maki pszennej
200 g cukru
250g masła lub margaryny
4 żółtka
1 łyżka śmietany 12-18%
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej

Składniki na masę jabłkową:
1 – 1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu



Sposób wykonania:
Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na  placki o wymiarach blachy.
Blachę wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć jedną rozwałkowaną część ciasta i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przygotować masę jabłkową:
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć do garnka, dodać 2 łyżki cukru, cynamon i poddusić na małym ogniu, do momentu aż się rozpadną.
Podpieczony spód posypać bułka tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wyrównać.
Masę jabłkową przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Całość wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)


wtorek, 12 sierpnia 2014

Kakaowy torcik z kremem kajmakowym



Zaległy przepis na wspaniały delikatny torcik z kremem. Tym razem przepis mój własny i przyznaję, że bardzo udany. Polecam. Kakaowe wilgotne ciasto z kremem kajakowym, oblane czekoladą dały wyśmienite połączenie. Przepis na tortownicę o średnicy 26cm:


Składniki na ciasto:
1 i 1/3  szklanki mąki
6 jajek
2 czubate łyżki kakao
½ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
½ łyżeczki olejku waniliowego.


Składniki na krem:
½ puszki kajmaku
300 ml śmietany kremówki

Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki mleka
1 szklanka cukru pudru

Składniki na poncz:
1,5 szklanki wody
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu

Dodatkowo:
½ szklanki drobno pokrojonych migdałów lub orzechów.


Sposób wykonania ciasta:
Białka ubić na sztywno. Gdy piana będzie dobrze ubita, dodać stopniowo cukier, nie przerywając ubijać a następnie po jednym żółtku.

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać wszystko do ubitej masy, dodać olej i olejek waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.  


Przygotować krem:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać kajmak i wszystko dokładnie wymieszać.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Nasączyć jedną część ciasta połową ponczu, posmarować całym kremem, ułożyć na to drugi kawałek ciasta i  także nasączyć ponczem.

Przygotować polewę czekoladową:
Masło lub margarynę rozpuścić, dodać mleko, kakao i cukier puder. Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści a
składniki dobrze się ze sobą połączą.

Gotową polewę wylać na ciasto. Posypać orzechami lub migdałami.
Całość przechowywać w lodówce,
Smacznego :-)