wtorek, 12 sierpnia 2014

Kakaowy torcik z kremem kajmakowym



Zaległy przepis na wspaniały delikatny torcik z kremem. Tym razem przepis mój własny i przyznaję, że bardzo udany. Polecam. Kakaowe wilgotne ciasto z kremem kajakowym, oblane czekoladą dały wyśmienite połączenie. Przepis na tortownicę o średnicy 26cm:


Składniki na ciasto:
1 i 1/3  szklanki mąki
6 jajek
2 czubate łyżki kakao
½ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
½ łyżeczki olejku waniliowego.


Składniki na krem:
½ puszki kajmaku
300 ml śmietany kremówki

Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki mleka
1 szklanka cukru pudru

Składniki na poncz:
1,5 szklanki wody
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu

Dodatkowo:
½ szklanki drobno pokrojonych migdałów lub orzechów.


Sposób wykonania ciasta:
Białka ubić na sztywno. Gdy piana będzie dobrze ubita, dodać stopniowo cukier, nie przerywając ubijać a następnie po jednym żółtku.

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać wszystko do ubitej masy, dodać olej i olejek waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.  


Przygotować krem:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać kajmak i wszystko dokładnie wymieszać.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Nasączyć jedną część ciasta połową ponczu, posmarować całym kremem, ułożyć na to drugi kawałek ciasta i  także nasączyć ponczem.

Przygotować polewę czekoladową:
Masło lub margarynę rozpuścić, dodać mleko, kakao i cukier puder. Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści a
składniki dobrze się ze sobą połączą.

Gotową polewę wylać na ciasto. Posypać orzechami lub migdałami.
Całość przechowywać w lodówce,
Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co z kajmakiem! ;) Ostatnio robiłam podobne ciasto tylko ze z pestkami slonecznika ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to mnie wbiłaś w fotel. Takie słodkie cudeńko ,tak wcześnie rano i jak tu spokojnie iść do pracy i pić kawę bez tego cudeńka na talerzyku ? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawałek tego cuda, filiżanka kawy i jestem w siódmym niebie :) Pozdrawiam Grażynko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Grażynko...i po co ja wlazłam do Ciebie??? Takie fajne ciacho a tu tak późno. Pójdę spać na ssaniu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, cudownie słodki... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Torcik wygląda niesamowicie :) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudo! Porywam kawałek...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale masz super wygląda bloga! Sama projektowałaś czy skorzystałaś z gotowca? Ja swojego bloga mam w szarościach ale najbardziej się ciesze, że blogger dał responsywne strony internetowe bo sporo wejść mam z mobilnych urządzeń i fajnie, że się skaluje ta stronka. W ogóle przez twoje przepisy nabrałem ochoty na ciacho. A miałem być na diecie przed maratonem... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)