Dostaliśmy jabłka od rodziców, więc postanowiłam upiec
jabłecznik. Przepis znalazłam na stronie onet gotowanie . Dosyć prosty i szybki do
wykonania. Polecam :-)
Przepis na średniej wielkości blachę.
Składniki na ciasto:
500 g maki
pszennej
200 g cukru
250g masła
lub margaryny
4 żółtka
1 łyżka
śmietany 12-18%
2 płaskie
łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka
bułki tartej
Składniki na masę jabłkową:
1 – 1,5 kg
jabłek
2 łyżki
cukru
2 łyżeczki
cynamonu
Sposób wykonania:
Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać
pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na placki o wymiarach blachy.
Blachę wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć jedną
rozwałkowaną część ciasta i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15
minut w temperaturze 180 stopni C.
Przygotować masę
jabłkową:
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć do
garnka, dodać 2 łyżki cukru, cynamon i poddusić na małym ogniu, do momentu aż
się rozpadną.
Podpieczony spód posypać bułka tartą i wyłożyć masę
jabłkową. Wyrównać.
Masę jabłkową przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Całość wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze
180 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)