Dostałam od mamy wycinki z przepisami i na jednym znalazłam
przepis najwspanialsze ciasto z jabłkami, jakie dotychczas piekłam. W ciągu
dwóch miesięcy upiekłam je już ponad 5 razy i zanim się zebrałam do tego, żeby
je sfotografować to ciasta już nie było. Delikatny, lekko wilgotny puszek
kakaowo – cynamonowy z mnóstwem jabłek w środku, pycha! Ciasto jest
niesamowicie proste do wykonania, polecam :-)
Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha
ciasta.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
2 czubate łyżki kakao
1 i ¼ szklanki cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
¾ szklanki oleju
4- 5 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
Sposób wykonania:
Całe jajka ubić z cukrem na puszysta pianę, dodać mąkę,
proszek do pieczenia, kakao, cynamon sodę oraz olej i wszystko dokładnie
wymieszać.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z ciastem.
Blachę wysmarować tłuszczem, wypełnić ciastem i wyrównać.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 50 minut
w temperaturze 180 stopni C
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Smacznego :-)
Moja ciocia takie piecze i dzieci się zajadają można zjeśc wiele kawałków :-)
OdpowiedzUsuńFajnie, że znowu jesteś!