Kolejny puszysty wypiek, obok którego nie można przejść
obojętnie, tym razem drożdżowy. Już dawno zamierzałam upiec buchty z powidłami
według tego przepisu. Niesamowicie puszyste bułeczki z marmoladą w środku, w sam raz
do mleka na śniadanie. Polecam :-)
Należy przygotować tortownicę o wymiarach 26 cm
Składniki:
500 g maki pszennej
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
¼ łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
300 ml mleka
1 jajko
60 g roztopionego masła lub margaryny
skórka otarta z jednej cytryny
1 słoiczek powideł śliwkowych lub innych
Dodatkowo:
2 łyżki roztopionego masła
cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
W przypadku, gdy mamy świeże drożdże należy najpierw z
połowy mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn, natomiast, gdy mamy drożdże
suche, czynność, tą należy pominąć.
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie i jednolite
ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1 – 1,5
godziny w ciepłym miejscu.
Tortownicę nasmarować tłuszczem.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 50 –
55 gramowe części.
Każdą część spłaszczyć, nałożyć łyżkę powideł i uformować
kulę.
Uformowane bułeczki układać obok siebie w tortownicy, tak,
aby stykały się obok siebie.
Gotowe ciasto pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 –
40 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki posmarować na
wierzchu rozpuszczonym masłem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 – 27 minut
w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Pyszne i z ulubionymi powidłami :)
OdpowiedzUsuńNie wiem ,jak to robisz, ale zawsze kiedy czytam Twoje przepisy i oglądam fotki, to mi pachnie.....dziś zapach ciepłej drożdżówki.....mniam, mniam;-)
OdpowiedzUsuńMmm, bajeczne :)
OdpowiedzUsuń