wtorek, 28 kwietnia 2015

Botwinka



Czas na wiosenną zupę. Wprawdzie młode buraczki jeszcze są bardzo drogie, ale co tam, postanowiłam ugotować botwinkę.


Składniki na 4 -6 porcji w zależności od ilości wywaru:
4 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
kawałek zielonego pora
pęczek botwinki z małymi buraczkami
5 dużych buraków
sól pieprz do smaku
2 kostki rosołowe
3 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
½ łyżeczka majeranku
3 łyżeczki octu winnego
½ łyżki cukru
5 – 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
1- 3 łyżki mąki
1 ćwiartka kurczaka


Sposób wykonania:
Warzywa (oprócz dużych buraków i ziemniaków ) obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z kostkami rosołowymi, dodać pokrojone warzywa, mięso i przyprawy ( bez octu). Całość dusić pod przykryciem 1 godzinę i 10 minut.

W oddzielnym garnku ugotować duże buraki z łupinkami i gdy będą już miękkie, obrać z łupinek, pokroić w kostkę.

12- 15 minut przed zakończeniem gotowania zupy dodać pokrojone ziemniaki i na końcu buraki.

Mąkę rozrobić z wodą i dodać do wrzątku. Całość pogotować jeszcze 2-3 minuty, dodać ocet. Można dodać jeszcze śmietanę, ja jednak jej nie dodaję, ze względu na nietolerancję laktozy.
Podawać gorącą.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. mmmm,narobiłaś mi apetytu, Grażynko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zostałaś nominowana do Liebster Award. Więcej informacji: smoczy-straznicy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam botwinke! Musze zrobic!

    Wpadnij do mnie na łososia, lub fit frytki! :)
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Zapraszam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszyscy co roku na to czekamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. My osobiscie buraczki podduszamy na maselku i dopiero pozniej dodajemy bulion i reszte :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)