poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Kruche ciasto z czereśniami, budyniem i kruszonką



Jak zwykle o tej porze, zaczynam pozbywać się mrożonych owoców, żeby zrobić miejsce na nowe, więc postanowiłam upiec ciasto z owocami. Przepis znalazłam na tej stronie. Miała rację Asia, że jest pyszne. Nie za słodkie i ta chrupiąca kokosowa kruszonka, pycha! Propozycja dla tych, którzy nie lubią proszku do pieczenia.


Przepis na blachę o wymiarach 20X30 cm
Składniki na ciasto kruche:
150g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
50g cukru
½ opakowania cukru waniliowego
150g masła lub margaryny
1 jajko.

Składniki na budyń kokosowy:
1 i ½ szklanki mleka krowiego
400 ml mleka kokosowego
2 budynie o smaku kokosowym, śmietankowym lub waniliowym
4 łyżki cukru (jeżeli budyń nie jest słodzony)


Składniki na kruszonkę kokosową:
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
100g wiórków kokosowych
125g schłodzonego masła lub margaryny.

Dodatkowo:
500 – 600g czereśni ( dałam mrożone, po wcześniejszym rozmrożeniu)
cukier puder do posypania wierzchu.


Sposób wykonania ciasta:
Do miski wsypać obie mąki, cukry, dodać pokrojone masło lub margarynę. Wszystko wymieszać i rozetrzeć w palcach do otrzymania kruszonki. Dodać jedno jajko i szybko zagnieść ciasto.

Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wielkości blachy, przełożyć na blachę, zdjąć delikatnie wierzchni papier.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 160 stopni C na kolor jasnozłoty.

Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je odpowiednio wcześniej rozmrozić.

Sposób wykonania budyniu:
Zagotować 1 szklankę mleka krowiego z mlekiem kokosowym i czterema łyżkami cukru. Proszek budyniowy rozpuścić w ½ szklance schłodzonego mleka i całość dodać do gotującego się mleka. Gdy budyń zgęstnieje, odstawić z ognia, przykryć przykrywką, żeby się nie utworzył kożuch na wierzchu.

Sposób wykonania kruszonki:
Obie mąki, cukier, masło i  50g wiórków kokosowych rozetrzeć w palcach tworząc kruszonkę, pod koniec dodać pozostałą ilość wiórków.

Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć wydrylowane i przepołowione czereśnie przecięciem do góry. Na czereśnie wyłożyć równomiernie budyń i całość posypać kruszonką.

Temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 stopni C.
Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, ja tą czynność pominęłam.
Smacznego :-)



1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz :)