wtorek, 21 kwietnia 2015

Mazurek czekoladowy 'dzień i noc'



Kolejny przepis z tego samego źródła.  Tym razem będzie to mazurek dzień i noc z białej i ciemnej czekolady. Bardzo łatwy do zrobienia i naprawdę jest pyszny. Polecam :-)


Składniki na kruche ciasto:

385g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
200g schłodzonego masła lub margaryny
2 żółtka
1/2 łyżeczki olejku waniliowego.

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, z całości odjąć część na zrobienie wałeczka wokół brzegów mazurka a resztę ciasta rozwałkować na placek wielkości dużej blachy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć.
Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Składniki na sos czekoladowy ciemny:
200 g mlecznej czekolady
80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Sposób wykonania:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Składniki na sos czekoladowy jasny:
100g białej czekolady
40ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Sposób wykonania:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Na wystudzone ciasto wylać rozpuszczony ciemny sos czekoladowy i wyrównać. Na ciemnej czekoladzie zrobić kleksy z jasnego sosu czekoladowego a następnie wykałaczką zrobić esy – floresy. Można przystroić bakaliami.

Przed podaniem schłodzić.
Smacznego :-)

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz :)