poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Mazurek kokosowy z malinami



Drugi z zaległych świątecznych przepisów. Tym razem na mazurka kokosowego.  Przepis pochodzi z tej strony.  Ja zrobiłam z podwójnej ilości na dużą blachę. Polecam :-)


Składniki na kruche ciasto:

385g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
200g schłodzonego masła lub margaryny
2 żółtka
1/2 łyżeczki olejku waniliowego.

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, z całości odjąć część na zrobienie wałeczka wokół brzegów mazurka a resztę ciasta rozwałkować na placek wielkości dużej blachy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć.
Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Składniki na krem śmietankowy:

250 ml śmietany kremówki 30 – 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 Dodatkowo:

½ słoiczka konfitury z malin
pralinki Rafaello
1 szklanka wiórków kokosowych

Sposób wykonania kremu śmietankowego:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać serek mascarpone i wszystko dokładnie zmiksować.

Wystudzone ciasto posmarować konfiturą z malin, na to wyłożyć krem śmietankowy, całość posypać wiórkami kokosowymi i udekorować Rafaello.
 Gotowego mazurka można przechowywać przez trzy dni w lodówce.
Smacznego :-)

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz :)