niedziela, 19 kwietnia 2015

Mazurek kajmakowo – kawowy



Muszę koniecznie nadrobić zaległości i opublikować zaległe przepisy. Święta już dawno minęły a ja jeszcze nie podzieliłam się z Wami świątecznymi przepisami. 

Dzisiaj zaległy przepis na mazurka kajmakowo – kawowego z solonymi pistacjami i bezami. Polecam :-) Przepis na dużą blachę.




Składniki na dużą blachę ciasta:
350 g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
200 g zimnego masła lub margaryny
2 żółtka.

Składniki na masę kajmakowo kawową:
1 puszka masy kajmakowej 450 g
1 czekolada gorzka
100 g miękkiego masła
3 łyżki kawy
200 g solonych pistacji
Kilka bez do przystrojenia mazurka


Sposób wykonania ciasta:
Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pozostawić odrobinę ciasta na wałeczki do boków ciasta.
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C

Sposób wykonania masy kajmakowej:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić w 3 – 4 łyżkach wrzącej wody. Masę kajmakową utrzeć z miękkim masłem, dodać wystudzoną czekoladę i kawę, wszystko dokładnie zmiksować.

Masę kajmakową przełożyć na wystudzone ciasto, rozłożyć równomiernie pistacje. Gdy masa zgęstnieje wierzch przystroić bezami, można je też polać sosem czekoladowym.
Smacznego :-)


4 komentarze:

  1. u Ciebie ciągle świąteczny klimat:) będzie idealny do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam!!! Uwielbiam mazurki, a dowiedziałam się o tym niedawno:) Pozdrawiam Grażynko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażynka jeszcze świętuje :) Czekolad masa...brzmi pysznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. masa kajmakowo kawowa to prawdziwa rozpusta ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)