niedziela, 13 września 2015

Rogaliki krucho - drożdżowe

Czas nadrobić zaległości, więc postanowiłam coś upiec. Tym razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie.
Przepis na 40 rogalików.


Składniki na rogaliki:
3 szklanki mąki pszennej
3 g suchych drożdży
1 łyżka cukru pudru
8 g cukru waniliowego
250 g masła lub margaryny
1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18%

Nadzienie rogalików:
Marmolada o dowolnym smaku

Dodatkowo na glazurę:
1 szklanka cukru pudru
3 – 4 łyżki wody

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrami, dodać śmietanę i pokrojone drobno masło lub margarynę.
Zagnieść ciasto, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia ponownie krótko wyrobić ciasto, podzielić na pięć części .

Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzielić na osiem równych części.

U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik i uformować rogalik, przysuwając rogi rulonu do siebie.
Gotowe rogaliki układać na wyłożonych papierem blachach.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni C do momentu aż się zarumienią.



Sposób wykonania glazury:
Cukier puder podgrzewać wraz z wodą do momentu aż się rozpuści i będzie lekko szklisty.
Gorącym lukier nakładać pędzelkiem na wystudzone rogaliki.
Smacznego :-)




8 komentarzy:

  1. Pyszne muszą być.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły rewelacyjne i smak znakomity skoro drożdzowe;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. No, popisowo Ci wyszły! jak mojej Mamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O Grażynko jakie ładne, równe i powabne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem czy dobrze zrobiłam to ciasto :/, bo po wyrobieniu (robiłam je do południa) odrazu wstawiłam je do lodówki..

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem czy dobrze zrobiłam to ciasto :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że będzie dobrze. :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)