piątek, 8 stycznia 2016

Ciasteczka klonowe



Tym razem postanowiłam upiec ciasteczka z syropem klonowym. Przepis pochodzi z książki „Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” z moimi małymi modyfikacjami. Wspaniałe kruche ciasteczka, mające jedną wadę.. zbyt szybko znikają. Przepis na 4 blachy ciastek:





3 szklanki mąki pszennej

1 kostka masła lub margaryny

2 żółtka

½ opakowania cukry waniliowego

½ szklanki syropu klonowego

½ szklanki cukru

¼ łyżeczki soli.






Sposób wykonania:

Cukry utrzeć z masłem lub margaryną na puszystą masę, dodać żółtka, i syrop klonowy. Do utartej masy dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placki o grubości 5 mm a następnie foremkami wykrawać ciasteczka.

Gotowe ciasteczka układać w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem blaszce.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. do momentu aż się zarumienią. Po upieczeniu wystudzić.




Smacznego :-)


4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiał spróbować ;)

    Pozdrawiam,
    www.jacobtastes.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyka w kanadyjskim wydaniu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robie jutro. Mam syrop prosto z Vancouver :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)