środa, 13 stycznia 2016

Keks



Uwielbiam keksy i wszelakie ciasta z bakaliami. W moich zbiorach z wycinków z gazet znalazłam przepis na wspaniałego keksa. Przepis na jedną dużą keksówkę.



Składniki:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Szczypta soli
250 g masła lub margaryny
6 jajek
200 g cukru
2 łyżki rumu
300 g bakalii



Sposób wykonania:
Bakalie namoczyć przez 10 minut, odcedzić, pokropić rumem. Masło utrzeć z dwoma cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy składniki będą dobrze zmiksowane dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać bakalie.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Wspaniale Ci się upiekł, Grażynko :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj, czytając Twojego posta zdałam sobie sprawę z tego ,że nigdy wcześniej nie piekłam keksa. Kiedy byłam młodsza, nie lubiłam tego typu ciast (ucierane babki, keksy, były dla mnie za suche, a i bakali nie lubiłam zbytnio)Dziś już inne smaki mną rządzą i jest większa tolerancja dla tego typu wypieków ;-) Chyba czas wreszcie samodzielnie przygotować takie ciasto, może na niedzielę?;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)