Dopiero dzisiaj udało mi się znaleźć wolną chwilę aby móc
usiąść do laptopa i opublikować zaległe przepisy których uzbierało mi się całe
mnóstwo.
Dzisiaj podam przepis na wspaniałą roladę schabową ze szpinakiem
pod serową pierzynką. Bałam się czy mi się uda bo wcześniej jej nie robiłam a
miałam ją podać na sobotni rodzinny obiad . Rolada zniknęła w oka mgnieniu,
wszyscy bardzo ją zachwalali. Przepis jest moim przepisem autorskim, nie
korzystałam z żadnych opracowań a zdobyte doświadczenie pozwoliło mi na
puszczenie wodzy fantazji ;-)
Przepis dla 8 osób
Składniki:
1 kg schabu
0,5 kg świeżego lub mrożonego szpinaku
6 ząbków czosnku
1 jajko
2 cebule
4 łyżki suszonego majeranku
3 liście laurowe
3 listki świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
Sól
Pieprz
4 duże plastry żółtego sera gouda
olej
Sposób wykonania:
Schab umyć, jeżeli jest zamrożony należy odpowiednio
wcześniej rozmrozić. Rozkroić na płat o
grubości ok 1 centymetra a następnie delikatnie, aby się nie rozpadł rozbić
tłuczkiem do mięsa.
3 ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Natrzeć
zmiażdżonym czosnkiem płat schabowy, posypać solą, pieprzem, suszonym
majerankiem, zrolować, zawinąć w folię i włożyć na 4 godziny do lodówki.
Jeżeli mamy szpinak mrożony to należy go wcześniej
rozmrozić, dokładnie odsączyć i drobno pokroić. W przypadku świeżego szpinaku należy go dobrze pokroić.
Cebulę i 3 ząbki czosnku drobno pokroić i podsmażyć na
patelni na oleju do momentu aż się cebula zeszkli, pod koniec smażenia dodać
jeszcze pokrojony, odsączony szpinak i wszystko jeszcze podsmażyć.
Gdy szpinak trochę ostygnie, dodać 1 łyżkę majeranku, sól, pieprz, tymianek a na
końcu jajko i wszystko dokładnie wymieszać.
Wyjąć schodzony płat schabowy z lodówki, rozwinąć i
rozprowadzić na nim całą masę szpinakową.
Cały płat wraz z masą szpinakową zrolować a następnie
zawinąć sznurkiem aby rolada się nie rozsypała. Obwiązaną roladę skropić olejem,
posypać solą, pieprzem majerankiem i
obłożyć liśćmi laurowymi.
Przygotować żaroodporne naczynie z przykryciem.
Na dno naczynia wlać ½ szklanki oleju i włożyć roladę.
Piec 1 godzinę 40 minut w temperaturze 180 stopni C w naczyniu zamkniętym
Piec 1 godzinę 40 minut w temperaturze 180 stopni C w naczyniu zamkniętym
Po wyznaczonym czasie pieczenia, wyjąć na chwilę
roladę, porozcinać i zdjąć nitkę oraz
liście laurowe. Na całą roladę położyć wzdłuż plastry żółtego sera gouda,
zamknąć jeszcze naczynie i wstawić roladę na 5 minut do nagrzanego piekarnika aby ser się
rozpuścił.
Upieczoną roladę rozkroić na plastry.
Smacznego :-)
U mnie na obiad też dziś rolada drobiowa ze szpinakiem. Niestety, czeka w kolejce na swoją publikację. ;)
OdpowiedzUsuńDobrze, że ja miałam chwilę, to przepis nie czekał :-)
OdpowiedzUsuńO tak, to lubię! dzisiaj aż trzech smaków Twojej kuchni skosztowałam i sama nie wiem, na co bym się najpierw rzuciła: czy na ten schabik, czy na pieczeń rzymską!
OdpowiedzUsuńHmmm... a co to za wyznaczony czas pieczenia? właśnie ją wstawiłam i tak się zastanawiam :)
OdpowiedzUsuń1 godzinę 40 minut
UsuńHmmm... a co to za czas pieczenia? bo właśnie ją wstawiłam do piekarnika i tak się zastanawiam...
OdpowiedzUsuń